Перелетів на БМП через барикаду: Героя звільнення Маріуполя урочисто нагородили мечем королеви Британії (фото, відео)

Випускника оперативно-стратегічного рівня підготовки управління Національного університету оборони, полковника ЗСУ Михайла Драпатого нагородили перехідним мечем королеви Великої Британії. Чоловік відомий як герой оборони від штурму терористами Маріуполя під час подій квітня 2014 року. Військовослужбовця-кавалера орденів Богдана Хмельницького ІІ-го та ІІІ-го ступенів визнали також кращим випускником цього навчального закладу. А нагороду йому вручила 18 червня посол Британії в Україні Мелінда Сіммонз, повідомляють Патріоти України.

"7 років тому було знято відео, де БМП 72-ї бригади перелітає барикаду прихильників "руского міра". Це було БМП на той час майора Драпатого. Трьома місяцями пізніше він взяв на себе відповідальність за виведення підрозділів з району Ізварине та Червонопартизанська. З такими командирами ми неминуче переможемо!", – описав штрихи бойової біографії Драпатого радник Генерального штабу ЗСУ Роман Туровець у Facebook.

"Я вручила почесну шаблю кращому випускнику Національного університету оборони України, яку Британія подарувала Україні 26 років тому. Вручаючи її полковнику Михайлу Драпатому, я сказала, як пишаюся його досягненнями. (Хоча й не настільки, як його батьки!)", – прокоментувала в Twitter Сіммонз.

Що відомо про українця-володаря меча британської королеви

На початку російської збройної агресії проти України майор Михайло Драпатий був командиром другого механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади. В середині квітня 2014-го вона у повному складі дислокувалася на Донбасі, а підрозділи 2-го батальйону, зокрема, перебували довкола Маріуполя.

Під час вручення меча британської королеви
Коли 9 травня озброєні терористи здійснили спробу захоплення міського управління на той час ще міліції, батальйону під командуванням Драпатого було віддано бойовий наказ зайти у місто на бронетехніці для посилення підрозділів, які відбивали штурм ворога, а також звільнити заручників. Ситуація була складною через те, що провокатори підбурили проросійські налаштованих місцевих мешканців на протидію, на вулицях міста було встановлено барикади. Одна з таких стала на шляху військових, коли їхня колона з чотирьох машин поверталася після виконання завдання на виїзд із Маріуполя. У першій їхав командир Драпатий. Пізніше у соцмережах і сюжетах українських та іноЗМІ розлетілися видовищні кадри, як БМП "перелітає" через барикаду, а за машиною командира проїхали й інші.
Михайло Драпатий у 2014-му на броні "перелітав" барикаду в Маріуполі

Пізніше, 7 червня 2014 року, 1-й і 2-й батальйони 72-ї ОМБр уже вирушили в рейд вздовж кордону з Росією, взяли під контроль прикордонну зону біля Амвросіївки, Зеленопілля, Маринівки, Довжанського, утримували Савур-Могилу, Червонопартизанськ (пункт контролю). Їхнім завданням було дійти до кордону та відрізати терористів від логістичного забезпечення з РФ.

Майор Драпатий взяв на себе відповідальність за виведення підрозділів з так званого "Ізваринського котла" в серпні 2014-го. У серпні 2016 року Михайла Драпатого призначили командиром 58-ї окремої мотопіхотної бригади (Конотоп), яка тоді виконувала завдання в Авдіївці та Ясинуватському районі на Донеччині. У 2017-му військовий закінчив навчання в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського з дипломом магістра й вирушив у зону АТО, де здійснював керівництво діями 58-ї ОМПБр в районі Бахмутської траси.
Михайло Драпатий

У квітні 2019-го Драпатому достроково було присвоєно військове звання полковника. Пізніше українець передав 58-му бригаду іншому командиру та розпочав дворічне навчання слухачем Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.

У РФ двоє силовиків встановили рекорд з найбільшого хабара в історії країни, але "не поділились, з ким треба"

четвер, 18 квітень 2024, 12:52

Російська влада звинуватила двох тепер уже колишніх силовиків в отриманні найбільшого хабара в історії країни, інформують Патріоти України. Як повідомляється, злочинну схему організував Георгій Сатюков, який працював в управлінні «К» МВС РФ, що спеціал...

"Великий красень, дуже агресивний": В Одесі рідкісна змія покусала директора зоопарку (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 12:29

В Одесі червонокнижна змія заповзла у житловий сектор та покусала директора Одеського зоопарку, який її ловив, інформують Патріоти України. Як розповів директор звіринця Ігор Біляков, вчора йому зателефонували співробітники ДСНС та розповіли, що на тер...