"Перемогою пишатися не можна було. Це можна було робити тільки на міжнародній арені": Історик пояснив, чому Сталін "скасував" 9 травня в СРСР

Вождь СРСР Йосип Сталін 1947 року скасував свято 9 травня через те, що вважав непотрібним і невигідним пишатися Днем Перемоги. Про це розповів історик, віце-президент російської Асоціації істориків Другої світової війни Костянтин Залеський в інтерв'ю виданню "Лента.ру", передають Патріоти України.

"Він (Сталін, – ред.) вирішив, що, якщо пишатися Днем Перемоги, це потягне за собою цілий ряд заходів. ... Сталін казав, що пора перестати носити ордени, отримані за бойові заслуги, і почати пишатися орденами, отриманими за трудові заслуги. тобто ось для цього й було скасовано святкування Дня Перемоги", – зазначив історик.

За словами Залеського, саме відновлення розгромленої країни на той момент стояло на порядку денному, у той час як на прославляння Перемоги та ветеранів просто не було грошей.

"Тому перемогою пишатися не можна було. Це можна було робити тільки на міжнародній арені. Там ми завжди пишалися, ми завжди згадували про Велику Перемогу в документах, спрямованих на аудиторію поза країною. Тут ми пишалися, бо це було політично вигідно. А всередині країни це було невигідно", – зазначив історик.

Залеський додав, що в повоєнний час у господарському апараті місць для військових не виявилося, оскільки "вони звикли фронтами командувати", а в мирний час "тільки заважали". Армію було скорочено з 11 мільйонів осіб до 5 мільйонів, "але й цієї кількості не тягнула країна".

"Тому така політика дійсно була. Вона проводилася не з бухти-барахти. І відміна вихідного в День Перемоги сталася саме в цьому ключі. Тому що, якщо пишатися перемогою і не піклуватися про інвалідів війни, питання з'являться навіть у найвірнішого учня Леніна і Сталіна", – пояснив історик.

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...