Перетворить фантастику на реальність: Науковці розробили лазер, який бачить крізь туман

Лазерний пристрій, який може розрізняти об'єкти крізь густий туман і хмари, розробили у Стенфордському університеті. Технологію можуть застосовувати у розвитку безпілотних автомобілів, в якій головна проблема - це здатність роботизованих систем аналізувати навколишню ситуацію і розрізняти об'єкти навколо, передають Патріоти України.

Камери, ультразвукові датчики і LIDAR-системи можуть помилятися в оцінці найближчих об'єктів і відстані до них, не кажучи вже про умови з обмеженою видимістю. Вчені зі Стенфордського університету представили своє рішення - новий лазерний пристрій, який може розрізняти об'єкти навіть крізь шар густого туману, диму або хмар.

В основі цього пристрою лежить "конфокальна дифузна томографія", — метод дослідження об'єкта за допомогою вимірювання руху частинок світла, що виробляються імпульсами лазера, які відбиваються від об'єкта за перешкодою. Ці вимірювання виконує комп'ютерний алгоритм, який обробляє сигнал і відновлює форму об'єкта, прихованого від безпосереднього спостереження. Автори розробки заявили, що під час експерименту пристрій підтвердив здатність розрізняти об'єкти, приховані за шаром піни, товщиною в один дюйм. Схожі технології використовувалися і раніше, але нова система вперше може працювати без даних про те, на якій відстані за перешкодою розташований об'єкт.

"Це дійсно розсуває кордони того, що може бути можливим за допомогою будь-якої сенсорної системи. Це схоже на надлюдський зір", — заявляють дослідники.

Продуктову версію такого пристрою можна буде застосовувати у різних сферах, враховуючи системи безпілотного управління авто в умовах обмеженої видимості, супутникові знімки поверхні Землі (або інших планет) через густі хмари. Головним недоліком технології залишається час обробки сигналу, який зараз займає від хвилини до години. В умовах руху авто на великій швидкості такий радар буде неефективний, тому вченим ще є над чим працювати.

"Намагатимуся домовитись": Український боксер-чемпіон зробив дивну заяву щодо Путіна

вівторок, 16 квітень 2024, 23:53

Тимчасовий чемпіон WBC Сергій Богачук відповів на запитання про те, що зробив би з російським диктатором Володимиром Путіним. Про це повідомляє Sport-express, передають Патріоти України. Сергія Богачука запитали, що б він зробив, якби його зачинили в о...

"Творці зла повністю уподібнюються сатані": У Росії суд оштрафував 86-річного священника з Кубані (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 23:14

На Кубані суд оштрафував 86-річного священника на 150 тис. рублів у кримінальній справі про «дискредитацію» російських військових. Про це повідомляє російське ЗМІ «Медиазона», передають Патріоти України. Зазначається, що справу проти священника Віктора...