Перевірки рішень ВЛК в Україні: Юрист розповіла, чим та коли вони завершаться

Президент Володимир Зеленський 12 вересня 2023 року підписав Указ № 576/2023, яким увів в діюрішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 30 серпня 2023 року щодо перевірки рішень військово-лікарських комісій, передають Патріоти України.

Як повідомила Фокусу адвокат з медичного права ЮФ "Ілляшев та Партнери" Алла Цимановська, Рада нацбезпеки ухвалювала своє рішення з урахуванням необхідності підвищення ефективності забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також з метою вдосконалення організації роботи ВЛК у Збройних Силах України.

"Рішення РНБО передбачає перевірку обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) та військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби, прийнятих у період дії правового режиму воєнного стану, тобто з 24 лютого 2022 року. Для організації та забезпечення такої перевірки Кабінету міністрів було доручено у тижневий строк створити робочі групи серед представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласних, КМДА, до сфери управління яких належать заклади охорони здоров'я, у складі яких функціонують МСЕК та ВЛК", — розповідає Алла Цимановська.

За її словами, протягом трьох місяців такі робочі групи повинні перевірити відповідні рішення МСЕК та ВЛК, і якщо будуть з’ясовані факти необґрунтованого ухвалення таких рішень – чиновники будуть ініціювати їх перегляд та повідомляти про них правоохоронців.

"Водночас, у двотижневий термін уряд має опрацювати питання щодо особливостей перетину державного кордону громадянами України, визнаними непридатними (обмежено придатними) до військової служби", — каже адвокат.

На її думку, діяльність МСЕК та ВЛК в Україні, дійсно, потребують втручання та змін, оскільки у зв’язку із наявністю корупційної складової, хворі – воюють, здорові – відпочивають.

"Влада не може вже залишати це без уваги, тому що є відповідна статистика, яка говорить про кількість чоловіків призивного віку, які з 24 лютого 2022 року виїхали за кордон і не повернулись; і вже сталась досить велика кількість випадків, коли військові або мали серйозні загострення хвороб, або помирали внаслідок погіршення стану здоров’я", — каже експерт.

Проте, на думку Цимановської, поки що немає гарантії, що перевірки ВЛК будуть мати ефект. Адже вже зараз окремі експерти очікують не масових змін, а гучних показових викриттів.


Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...