Пережив дві навали Другої світової: У Полтаві демонтували балкон будинку, з якого виступав Гітлер (фото)

У місті Полтаві міська влада дозволила демонтувати аварійний балкон на давній історичній будівлі на вулиці Європейській, в якій тепер розташовано дитячий садочок, інформують Патріоти України.

Як повідомляє місцеве видання “Коло”, цей будинок є пам’яткою історії та архітектури. Наприкінці 19-го століття цей "особняк кірхи”, як його називають, був помешканням пастора німецьких колоністів, у 1930-х роках — службовим житлом секретарів обкому КПРС, а під час Другої світової війни тут зупинявся вождь Третього Рейху Адольф Гітлер і, начебто, навіть виголошував промову, стоячи на згаданому балконі.

Після війни в цьому будинку також були помешкання обкомівських секретарів комуністичної партії. Останнім у ньому мешкав перший секретар обкому О. М. Мужицький, тому полтавці часто називають його також “дім Мужицького”. У 1966 році будинок віддали під дитсадок.

Демонтаж аварійного балкона відбувся у понеділок, 9 серпня. У відповідь на такі дії комунальників громадська організація SavePoltava, яка займається збереженням культурної спадщини міста, звернулася до міської влади з вимогою повернути балкон шляхом реставрації.

В міській раді Полтави зауважили, що цей елемент історичного будинку був у такому стані, що створював небезпеку для перехожих, і запевнили, що реконструкція балкона відбудеться, але на це потрібно більше часу.

"Є просто люди, які втекли": У Зеленського пояснили посилення роботи консульств за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:59

Не існує ніякого "Варшавського майдану", а просто є люди, які втекли з країни, що воює, а тепер намагаються протестними акціями "відстоювати свої права", забувши про свої обов'язки. Про це заявив радник очільника ОП Михайло Подоляк, пише "24 Канал", пе...

В Україні штрафи за порушення правил військового обліку мають намір підвищити в рази: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:55

В Україні статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачено відповідальність за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку (зокрема за те, що не став вчасно на облік...