Перша група українських пілотів вже визначена: Стало відомо, хто поїде навчатися на F-16, та терміни перепідготовки

F-16

Україна у першій хвилі відправить на навчання управлінню винищувачами F-16 своїх найкращих пілотів, які пройшли жорсткий відбір. Про це розповів спікер Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в інтерв’ю Українській правді.

Полковник повідомив, що список першої хвилі вже складений.

"Пілоти уже, як то кажуть, на низькому старті, перша хвиля відібрана - кращих пілотів, які є, які мають бойовий досвід, які мають сотні годин нальоту, які володіють англійською мовою, які мають більш-менш молодий вік, адже нам потрібні перспективні пілоти, щоб уже в подальшому вони стали наставниками і інструкторами для тих, хто поїде пізніше навчатись. Список оновлюється, адже інколи пілоти гинуть, але потрібно розуміти що першим поїдуть кращі з кращих", - зазначив Ігнат.

Він також висловив впевненість, що українські пілоти приємно здивують західних військових та зможуть достатньо швидко опанувати F-16.

"Це такий оптимістичний сценарій, що зможуть це зробити за чотири місяці. Дехто з льотчиків каже: "Я вже за два місяці буду літати, за три". Ну дуже хочуть. І наші партнери, які навчали наших фахівців на інші системи, на Patriot, IRIS-T, NASAMS, не були надто оптимістичного налаштовані стосовно навчання. Ну ті українці приїдуть, ну що вони там, ні мови не знають особливо, працюють на тих старих комплексах С-300, а у нас такі системи. Приїхали українці і, як завжди буває в Європі, здивували, зробили все для того, щоб зробити якомога швидше і раніше встановлених термінів, повернулись в Україну і вже навіть встигли "Кинджали" збити", - сказав він.

Спікер Повітряних сил ЗСУ розповів, що перевагою F-16 є автоматизація багатьох процесів, що дозволяє пілоту сконцентрувати увагу на виконанні бойових завдань.

"Ручка управління льотчика посередині у наших, а там уже джойстик справа. Багато в чому система управління в F-16 автоматизована, льотчику не доводиться відволікатись на якісь процеси, які треба робити в Міг-29, де є 300 тумблерів кнопок, які треба контролювати постійно. Просто треба звикнути, перенавчитися", - сказав він.

Ігнат зазначив, що головне - навчитися застосовувати весь спектр озброєння, яке має F-16.

Українців штрафуватимуть за борги по комуналці: Як можуть покарати

понеділок, 20 травень 2024, 13:56

В Україні повертаються штрафи і пеня за несплату комунальних послуг, примусове стягнення заборгованості та можливість відключення від послуг для боржників, крім тимчасово окупованих територій і зон бойових дій. Боржникам можуть нараховувати пеню до 0,0...

"Деякі намагаються вирішити питання кардинально": В Україні назвали головні складнощі з пошуком ухилянтів

понеділок, 20 травень 2024, 12:44

Українським правоохоронцям вкрай рідко вдається відшукати серед військовозобов’язаних громадян тих, хто ухиляється від мобілізації. Адже деякі чоловіки намагаються вирішити питання кардинально – тікають за кордон. Про це в розмові з OBOZ.UA розповіли у...