Першовідкривач Нового Світу: Археологи виявили будинок жінки-вікінга, що побувала в Америці за 500 років до Колумба

Незважаючи на те, що їй вдалося перетнути Атлантику приблизно за 500 років до Христофора Колумба, а потім здійснити паломництво до Ватикану, Гудрід надовго канула в небуття.

Будинок Гудрід Торбьярнардоттір, що перетнула Атлантику за 500 років до Колумба, був розкопаний в Ісландії, передають Патріоти України з посиланням на SVT.

Так, більше десяти років тому невелика група ісландських і північноамериканських дослідників почали розкопки в районі Скагафьордур на півночі Ісландії, де, як вважають, було велике поселення вікінгів. Ферма Гудрід була виявлена поряд з двома кладовищами 1000-х років. «Добре видно, що це фермерський будинок, що лежить в руїнах. Але тут в низинах утворилося так багато шарів грунту, що, на жаль, видно тільки поля», - говорить археолог Дуглас Болендер.

Гудрід Торбьярнардоттір, згідно ісландських саг, була однією з великих мореплавців Середньовіччя, поряд з більш відомими вікінгами (чоловіками), такими як Ерік Червоний і Лейф Ерікссон (який відкрив Гренландію і Північну Америку). Вона згадується в «Сазі про Еріка Рудого» й «Сазі про гренландців».

Гудрід і її чоловік Торфіннур Карлсефні очолили експедицію в Вінланд, де народився їх син Сноррі Торфіннссон, який, як вважають, був першим європейцем, що народився в Америці за межами Гренландії. Пізніше Гудрід прийняла християнство і вирушила в паломництво в Рим. Після прибуття вона стала черницею і жила в місцевій церкві самітницею.

Незважаючи на те, що їй вдалося перетнути Атлантику приблизно за 500 років до Христофора Колумба, а потім здійснити паломництво до Ватикану, Гудрід надовго канула в небуття. Однак сьогодні їй встановили кілька статуй в Ісландії і Канаді.

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...

У 49 на нове коло: Василь Вірастюк, який залишив родину заради молодухи, вчетверте став батьком

вівторок, 16 квітень 2024, 9:40

Нові стосунки стронгмена та нардепа почалися, поки дружина з дітьми були за кордоном. Стронгмен і нардеп Василь Вірастюк зустрів нове кохання і вчетверте став батьком. Як виявилося, Василь ще задовго до скандального розлучення з другою дружиною Інною, ...