Перший серійний електромобіль світу з батареєю CATL третього покоління, Zeekr 001, приємно здивував реальним запасом ходу

Zeekr почав комплектувати свій електроседан 001 батареями CATL CTP 3.0 Qilin, що дозволили запропонувати запас ходу понад 1000 км. Але насправді пробіг виявився ще більшим — 1032 км. Таку далекобійність продемонструвала версія Zeekr 001 WE, яка 1 червня прибула до штаб-квартири CATL у Китаї. Батареєю якої ємності було обладнано автомобіль не уточнюється.

У травні цього року ефективність нової батареї один із власників седана продемонстрував у китайській соціальній мережі Weibo. Він проїхав із Голмуду, провінція Цінхай, та повернувся назад. Заряду батареї (100%) вистачило на 11 годин. Причому понад 3 км йому довелося їхати по високогіррю. Щоправда, кондиціонер був налаштований на 23°C, а система рекуперації на найнижчий рівень.

Протяжність поїздки склала 922,9 км. З них 714,2 км седан їхав шосе, 208,7 км національними автомагістралями та містами. Середня швидкість становила — 79 км/год. Споживання енергії — 14,7 кВт•год/100 км.

Постачання Zeekr 001 WE з акумуляторним блоком на 140 кВт•год почалися 16 травня. Встановлення такої батареї дозволило збільшити запас ходу седана на 38 км. Система рекуперації енергії гальмування електромобіля працює у трьох режимах: низькому, середньому та високому. Коштує такий Zeekr 001 від 56 600 доларів. Також клієнтам пропонують версію з батареєю на 100 кВт•год із стартовим цінником 42 130 доларів.

Технологію CTP (cell-to-pack) третього покоління CATL представив 23 червня 2022 року. За даними виробника, ефективність використання ємності батареї CATL CTP 3.0 Qilin становить 72%, а щільність енергії сягає 255 Вт•год/кг.

Досягти такого результату дозволила нова конструкція. У CTP 3.0 Qilin застосовано багатофункціональний еластичний прошарок та пластини з водяним охолодженням. Тоді як два попередні покоління використовували модульну конструкцію. Як стверджують у компанії, інновації дозволили збільшити термін служби батареї, швидкість зарядки, безпеку, ефективність та низькотемпературні характеристики. Серійне виробництво CTP 3.0 Qilin розпочалося у березні цього року.

Про те, що CATL забезпечить Zeekr (суббренд Geely) своїми новими акумуляторами Qilin, стало відомо в серпні 2022 року. Таким чином, електроседан Zeekr 001 став першим у світі серійним електромобілем із акумуляторними блоками, здатними забезпечити запас ходу понад 1000 км.

Кілька дивом вцілілих по селах тварин дають надію: В Україні взялися відновлювати породу коней, котрою їздили давньоруські князі та запорозькі козаки

субота, 20 квітень 2024, 9:40

В Україні взялися відновлювати втрачену древню популяцію аборигенних поліських коней. Їх вважали вимерлими, але в селах у людей вдалося ще знайти кількох. Як відновлюють кінну породу, притаманну винятково для Полісся – у сюжеті кореспондентки ТСН Вален...

Не зелені чоловічки: Науковці назвали справжній колір іншопланетян та їхньої планети

субота, 20 квітень 2024, 9:32

Науковці заявили, що іншопланетне життя може бути фіолетовим, а не зеленим. Про це пише NDTV з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. . Згідно з дослідженням, іншопланетяни можуть мешкати...