Радянську їжу часто ідеалізують як дешеву, смачну і головне – натуральну. Мовляв, ковбаса тоді була з м’яса, морозиво – без пальмової олії, а кава – "ароматна, хоча й рідкісна". Але за цими спогадами стоїть не що інше, як масова колективна ілюзія. Історичні документи, ГОСТи, архіви й особисті спогади свідчать: більшість із цих уявлень – міфи, народжені бідністю, дефіцитом і радянською пропагандою. OBOZ.UA розповідає про радянські ГОСТи та продукти харчування, передають Патріоти України.
Кава – смак для обраних
Справжня кава в СРСР була не просто рідкістю, а елементом розкоші. Придбати її можна було або через зв’язки, або встоявши у гігантській черзі, якщо десь з’являвся імпортний товар.
Особливою популярністю користувалася індійська кава, яку продавали в металевих банках. Після вживання банки роками зберігали як реліквії – для гвинтів, цвяхів або ґудзиків. Її ціна дорівнювала вартості пляшки хорошого коньяку. Тож каву берегли для свят, гостей або враження "розкішного життя".
А щодня споживали "кавові напої" – суміші з вівса, цикорію, ячменю, каштанів або жолудів із додаванням 10–15% кави. У 60–70-х роках такі напої стали нормою. Цікаво, що ще у 1913 році в Російській імперії імпортували понад 12 тисяч тонн зерен кави, а в 1920 році – лише 5 тонн.
ГОСТи: ідеал чи інструмент ілюзії
Інший міф – непорушність та якість ГОСТів. Радянська система державних стандартів начебто забезпечувала суворий контроль якості продуктів. Насправді ж ГОСТ:
Ковбаса за 2,20 – легенда радянської гастрономії. Згідно з ГОСТом, вона мала містити 75% м’яса. Та в примітках дозволялося замінити м'ясо на:
Масове виробництво не встигало за вимогами – заморожене м'ясо не розморожували, а разом з упаковкою кидали в м’ясорубки. Так народився анекдот про туалетний папір у ковбасі. До речі, туалетний папір теж був у дефіциті. Так звану "натуральну ковбасу" виготовляли, але переважно за спецзамовленнями для номенклатури.
"Натуральне" морозиво
Інший улюблений образ – "найсмачніше у світі радянське морозиво". У 1930-х роках його дійсно готували з молока, вершків та агар-агару. Але вже з 1966 року до стандартів внесли зміни:
Відтоді класичне молочне морозиво почало втрачати свою "натуральність". Легендарний торт "Пташине молоко", створений у 1960-х, спочатку складався з яєць і агар-агару. Але й тут ГОСТ виявився гнучким: через складність з інгредієнтами дозволили замінювати:
Тож навіть найвідоміші солодощі радянської епохи згодом перетворювались на компроміс між доступністю і смаком.
Пестициди, ДДТ і дитяче молоко
Щоб виконати план п’ятирічки, в СРСР активно використовували пестициди та ДДТ. ДДТ (дихлордифенілтрихлоретан) – синтетичний хлорорганічний інсектицид, який широко використовувався в середині XX століття для знищення комах-шкідників у сільському господарстві та боротьби з малярією.
У 1970-х понад 20% родючих земель були ними заражені. Вміст ДДТ фіксували у 8% зразків м’яса, у до 10% овочів, у 30% зразків дитячого молочного порошку – перевищення в 5 разів.
У СРСР не було хімії, бо не було з чого її виробляти у великих масштабах. Але й справжньої "екопродукції" не існувало. Продукти часто фальсифікувались, склад змінювали, ГОСТи адаптували під потреби дефіцитної економіки. А все натуральне й справді смачне осідало на столах партійної верхівки. Радянська їжа була такою ж продуктом системи, як і все інше – з обмеженнями, підмінами, винятками та добре продуманими міфами.
Наразі високого ризику запровадження графіків відключень електроенергії цього літа немає. Про це пресслужба "Укренерго" повідомила у коментарі "Укрінформ" 3 травня, передають Патріоти України. "Наразі про високий ризик застосування заходів обмеження вл...
Крім пенсії, деякі українці можуть розраховувати на різні доплати до основної виплати. Але є надбавка, яку пенсіонерам починають рахувати з досягнення певного віку. Це так звана компенсаційна виплата чи доплата за вік. Про це йдеться в публікації видан...