П'янка насолода: Алкогольні цукерки з Харкова підкорили Нідерланди, Австралію, Японію, Великобританію

Підприємець розповів розповів про те, скільки грошей треба мати для старту такого бізнесу та чому в Україні підприємцям легше експериментувати.


А знаєте, що об’єднує Австралію, Японію, Великобританію і Україну? Унікальний десерт – желейні цукерки з алкоголем, пише #ШоТам, передають Патріоти України.

Здавалося б, ідея не складна, проте саме в Україні 25-річні Вадим та Єлизавета Пономаренко із Харкова заснували експериментальну кондитерську. Тепер п’янкі солодощі бренду “Ponko” – впізнають навіть у Нідерландах.

Вадим розповів про те, скільки грошей треба мати для старту такого бізнесу та чому в Україні підприємцям легше експериментувати.

Єлизавета та Вадим Пономаренки – власники кондитерського бренду “Ponko”

Патентовані желейки

В Україні ми зараз єдині офіційні виробники желейних п’янких солодощів. Дізналися про це, коли патентували виробництво у 2016 році.

Тоді ж у бюро нам повідомили, що схожі підприємства є у Японії (там було понад 400 патентів на желейні алкогольні маси). А також у Нідерландах, Великобританії та Австралії.

Сп’яніти від чотирьох цукерок

Желейні цукерки робимо з віскі, джином і ромом. Для тих людей, які мало вживають алкоголю, відчуття сп’яніння може настати від однієї цукерки. Досвідчені поціновувачі спиртного сп’яніють після чотирьох цукерок. А якщо з’їсти шість мармеладок – прирівнюю це до випитих 50 мл міцного напою.

Цукерки продаємо коктейльними колекціями. Коробка коштує 160 гривень. Замовлення можна робити на сайті або в групі Facebook.

“Ponko” люблять в Нідерландах

Днями здійснили масштабну експортну доставку в Нідерланди. До цього відправляли цукерки туди в грудні 2018 року. Фірма, яка купує – вказує, що це український виробник і нашу адресу. А звідти цукерки прямують до Німеччини, Франції та навіть Марокко.

Такий мають вигляд десерти з Харкова на прилавках закордонних магазинів
Там теж роблять алкогольні цукерки, але випускають “ведмедиків гаммі”, зі смаком вина. У нас же в основі міцні алкогольні напої.

Процес виробництва “випивки+закуски”

Коктейльні солодощі готуються за особливою технологією, яка дозволяє зберігати достатньо великий відсоток алкоголю в кожній цукерці. Кожна алкогольна колекція має два смаки, які поєднують у собі якісний алкоголь, натуральні есенції фруктів чи ягід, та пряних спецій. Саме прянощі посилюють смак та виразність коктейльного напою.

Що до самого виробництва цукерок – їх шлях від інгредієнтів до полиць магазинів займає близько 3-х днів. Стільки потрібно часу, щоб отримати одну партію свіжих цукерок.

Друзі підштовхнули на перший крок

Желе з темного рому, гранатового та вишневого соку ми робили вдома, для гостей, як десертне блюдо. Але воно “зайшло” друзям. Жартома питали, чи продаватиму.

У 2015 році наважився на експеримент. Зварили в домашніх умовах желе. Тоді ще не готували на продаж. Усе роздавали друзям і знайомим. Дегустували. Шукали ідеальну формулу і рецепт.

Сет алкогольних цукерок – сп’яніти можна можна, скуштувавши лише 4 таких желейки
Спершу найбільшою проблемою алкогольних цукерок було те, що вони танули при кімнатній температурі. Рецепти і співвідношення інгредієнтів – було чистою імпровізацією моєї дружини Єлизавети. Над якістю працювали щодня. Єдине, що підглянули в інтернеті на англомовних сайтах – як стабілізувати цукерки, аби вони не танули.

Назва “Ponko” прийшла від нашого прізвища Пономаренко, скорочено – “Понко”.

Стартував з $2 тисяч

У 16-му році орендували приміщення під виробництво. Щоб обладнати простір – витратили до $2 тисяч. Придбали столи, варочну поверхню побутову, встановили витяжку, купили деякі меблі і стелажі для продукції.

Одразу після желейного бенефісу – запустили виробництво маршмелоу (зефір). Докупили обладнання, бо там інша специфіка приготування. Спочатку варимо сироп. І його ще гарячим потрібно міксером збити до стану пінки. Звичайна побутова техніка таке не витримає. Треба професійне обладнання, яке коштує від 12 тисяч гривень.

Нас часто запитують: “Чи містить він алкоголь?” – Ні. Маршмелоу робимо безалкогольним, тому його можна їсти дітям.

На роботу не візьмуть курця

Дуже прискіпливо з дружиною обираємо персонал. Крім нас, на виробництві, працює ще троє працівників.

Коли приходять люди влаштовуватись на роботу – обов’язково запитую чи палить цигарки. Вважаю, що курці халатніше ставляться до своїх обов’язків, весь час відволікаються на перекури.

Другий момент шкідливої звички – цигарковий дим. У нас чутливе до сторонніх запахів виробництво. Хоча приміщення обладнано гарною вентиляцією, запах сигарет може сочитися в цех, якщо відкривати двері. Та й коли від працівника пахне димом – це може передаватися інгредієнтам. Жоден спецзахист не допоможе.

При грамотному сейлзі – “п’янкі десерти” на лежать на складі

Зазвичай робимо цукерки під замовлення. Підтримуємо партнерство із українськими сувенірно-подарунковими крамницями. Вони найбільше замовляють солодощів. Продукцію купують і кав’ярні. Найчастіше – маршмелоу. А набори желейок- ідеально на подарунки.

Не готуємо цукерки у великих об’ємах заздалегідь, щоб лежали. Прагнемо, щоб клієнти ласували свіжим.

Плани

Через три тижні має завершитися ребрендинг. На фінальній його стадії запустимо виробництво цукерок, у яких буде 50% вино і 50% – горілка з виноградної лози. Вийде менш алкогольна колекція, ніж та, яку продаємо зараз.

Зараз на виробництві експериментують з карамеллю
Запустимо “п’янкі льодяники із топпінгами”, але вона буде без спирту, хоча здаватиметься такою. І ще випускатимемо рідкий маршмелоу.

Плануємо відкрити невелику крамницю у Харкові, щоб там можна було знайомити клієнтів з десертами.

Джерело: ШоТам

Назад у 1930-ті? У Росії запропонували повернути трудові табори

четвер, 2 травень 2024, 9:54

епутатка законодавчих зборів Томської області РФ Катерина Собканюк виступила із пропозицією повернути в Росії трудові табори. Вона вважає, що це може вирішити проблему нестачі робітників. . Зокрема, йдеться про ситуацію на будівництвах. Залучати до ро...

Під бронь не підпадає: Дмитро Коляденко розповів, чи готовий вступити до лав ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 9:39

Відомий український шоумен і співак Дмитро Коляденко зізнався, чи піде він служити, якщо йому прийде повістка. Під час телемарафону Єдині новини Дмитро Коляденко зізнався, що перебуває на військовому обліку. Він підкреслив, що якщо отримає повістку, то...