А знаєте, що об’єднує Австралію, Японію, Великобританію і Україну? Унікальний десерт – желейні цукерки з алкоголем, пише #ШоТам, передають Патріоти України.
Здавалося б, ідея не складна, проте саме в Україні 25-річні Вадим та Єлизавета Пономаренко із Харкова заснували експериментальну кондитерську. Тепер п’янкі солодощі бренду “Ponko” – впізнають навіть у Нідерландах.
Вадим розповів про те, скільки грошей треба мати для старту такого бізнесу та чому в Україні підприємцям легше експериментувати.
В Україні ми зараз єдині офіційні виробники желейних п’янких солодощів. Дізналися про це, коли патентували виробництво у 2016 році.
Тоді ж у бюро нам повідомили, що схожі підприємства є у Японії (там було понад 400 патентів на желейні алкогольні маси). А також у Нідерландах, Великобританії та Австралії.
Желейні цукерки робимо з віскі, джином і ромом. Для тих людей, які мало вживають алкоголю, відчуття сп’яніння може настати від однієї цукерки. Досвідчені поціновувачі спиртного сп’яніють після чотирьох цукерок. А якщо з’їсти шість мармеладок – прирівнюю це до випитих 50 мл міцного напою.
Цукерки продаємо коктейльними колекціями. Коробка коштує 160 гривень. Замовлення можна робити на сайті або в групі Facebook.
Днями здійснили масштабну експортну доставку в Нідерланди. До цього відправляли цукерки туди в грудні 2018 року. Фірма, яка купує – вказує, що це український виробник і нашу адресу. А звідти цукерки прямують до Німеччини, Франції та навіть Марокко.
Коктейльні солодощі готуються за особливою технологією, яка дозволяє зберігати достатньо великий відсоток алкоголю в кожній цукерці. Кожна алкогольна колекція має два смаки, які поєднують у собі якісний алкоголь, натуральні есенції фруктів чи ягід, та пряних спецій. Саме прянощі посилюють смак та виразність коктейльного напою.
Що до самого виробництва цукерок – їх шлях від інгредієнтів до полиць магазинів займає близько 3-х днів. Стільки потрібно часу, щоб отримати одну партію свіжих цукерок.
Желе з темного рому, гранатового та вишневого соку ми робили вдома, для гостей, як десертне блюдо. Але воно “зайшло” друзям. Жартома питали, чи продаватиму.
У 2015 році наважився на експеримент. Зварили в домашніх умовах желе. Тоді ще не готували на продаж. Усе роздавали друзям і знайомим. Дегустували. Шукали ідеальну формулу і рецепт.
Назва “Ponko” прийшла від нашого прізвища Пономаренко, скорочено – “Понко”.
У 16-му році орендували приміщення під виробництво. Щоб обладнати простір – витратили до $2 тисяч. Придбали столи, варочну поверхню побутову, встановили витяжку, купили деякі меблі і стелажі для продукції.
Одразу після желейного бенефісу – запустили виробництво маршмелоу (зефір). Докупили обладнання, бо там інша специфіка приготування. Спочатку варимо сироп. І його ще гарячим потрібно міксером збити до стану пінки. Звичайна побутова техніка таке не витримає. Треба професійне обладнання, яке коштує від 12 тисяч гривень.
Нас часто запитують: “Чи містить він алкоголь?” – Ні. Маршмелоу робимо безалкогольним, тому його можна їсти дітям.
Дуже прискіпливо з дружиною обираємо персонал. Крім нас, на виробництві, працює ще троє працівників.
Коли приходять люди влаштовуватись на роботу – обов’язково запитую чи палить цигарки. Вважаю, що курці халатніше ставляться до своїх обов’язків, весь час відволікаються на перекури.
Другий момент шкідливої звички – цигарковий дим. У нас чутливе до сторонніх запахів виробництво. Хоча приміщення обладнано гарною вентиляцією, запах сигарет може сочитися в цех, якщо відкривати двері. Та й коли від працівника пахне димом – це може передаватися інгредієнтам. Жоден спецзахист не допоможе.
Зазвичай робимо цукерки під замовлення. Підтримуємо партнерство із українськими сувенірно-подарунковими крамницями. Вони найбільше замовляють солодощів. Продукцію купують і кав’ярні. Найчастіше – маршмелоу. А набори желейок- ідеально на подарунки.
Не готуємо цукерки у великих об’ємах заздалегідь, щоб лежали. Прагнемо, щоб клієнти ласували свіжим.
Через три тижні має завершитися ребрендинг. На фінальній його стадії запустимо виробництво цукерок, у яких буде 50% вино і 50% – горілка з виноградної лози. Вийде менш алкогольна колекція, ніж та, яку продаємо зараз.
Плануємо відкрити невелику крамницю у Харкові, щоб там можна було знайомити клієнтів з десертами.
Ще одного викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого звинуватили у домаганні студентів, інформують Патріоти України. Йдеться про доцента ІІ кафедри акторського мистецтва та режисури драми КНУТ...
У Туреччині чоловіка відмовили від 232 спроби самогубства, запропонувавши йому шаурму. Про це 29 січня повідомило медіа Haber Mynet, передають Патріоти України. Уродженець Греції Хасан І, який вже 231 раз намагався покінчити життя самогубством, під різ...