А знаєте, що об’єднує Австралію, Японію, Великобританію і Україну? Унікальний десерт – желейні цукерки з алкоголем, пише #ШоТам, передають Патріоти України.
Здавалося б, ідея не складна, проте саме в Україні 25-річні Вадим та Єлизавета Пономаренко із Харкова заснували експериментальну кондитерську. Тепер п’янкі солодощі бренду “Ponko” – впізнають навіть у Нідерландах.
Вадим розповів про те, скільки грошей треба мати для старту такого бізнесу та чому в Україні підприємцям легше експериментувати.
В Україні ми зараз єдині офіційні виробники желейних п’янких солодощів. Дізналися про це, коли патентували виробництво у 2016 році.
Тоді ж у бюро нам повідомили, що схожі підприємства є у Японії (там було понад 400 патентів на желейні алкогольні маси). А також у Нідерландах, Великобританії та Австралії.
Желейні цукерки робимо з віскі, джином і ромом. Для тих людей, які мало вживають алкоголю, відчуття сп’яніння може настати від однієї цукерки. Досвідчені поціновувачі спиртного сп’яніють після чотирьох цукерок. А якщо з’їсти шість мармеладок – прирівнюю це до випитих 50 мл міцного напою.
Цукерки продаємо коктейльними колекціями. Коробка коштує 160 гривень. Замовлення можна робити на сайті або в групі Facebook.
Днями здійснили масштабну експортну доставку в Нідерланди. До цього відправляли цукерки туди в грудні 2018 року. Фірма, яка купує – вказує, що це український виробник і нашу адресу. А звідти цукерки прямують до Німеччини, Франції та навіть Марокко.
Коктейльні солодощі готуються за особливою технологією, яка дозволяє зберігати достатньо великий відсоток алкоголю в кожній цукерці. Кожна алкогольна колекція має два смаки, які поєднують у собі якісний алкоголь, натуральні есенції фруктів чи ягід, та пряних спецій. Саме прянощі посилюють смак та виразність коктейльного напою.
Що до самого виробництва цукерок – їх шлях від інгредієнтів до полиць магазинів займає близько 3-х днів. Стільки потрібно часу, щоб отримати одну партію свіжих цукерок.
Желе з темного рому, гранатового та вишневого соку ми робили вдома, для гостей, як десертне блюдо. Але воно “зайшло” друзям. Жартома питали, чи продаватиму.
У 2015 році наважився на експеримент. Зварили в домашніх умовах желе. Тоді ще не готували на продаж. Усе роздавали друзям і знайомим. Дегустували. Шукали ідеальну формулу і рецепт.
Назва “Ponko” прийшла від нашого прізвища Пономаренко, скорочено – “Понко”.
У 16-му році орендували приміщення під виробництво. Щоб обладнати простір – витратили до $2 тисяч. Придбали столи, варочну поверхню побутову, встановили витяжку, купили деякі меблі і стелажі для продукції.
Одразу після желейного бенефісу – запустили виробництво маршмелоу (зефір). Докупили обладнання, бо там інша специфіка приготування. Спочатку варимо сироп. І його ще гарячим потрібно міксером збити до стану пінки. Звичайна побутова техніка таке не витримає. Треба професійне обладнання, яке коштує від 12 тисяч гривень.
Нас часто запитують: “Чи містить він алкоголь?” – Ні. Маршмелоу робимо безалкогольним, тому його можна їсти дітям.
Дуже прискіпливо з дружиною обираємо персонал. Крім нас, на виробництві, працює ще троє працівників.
Коли приходять люди влаштовуватись на роботу – обов’язково запитую чи палить цигарки. Вважаю, що курці халатніше ставляться до своїх обов’язків, весь час відволікаються на перекури.
Другий момент шкідливої звички – цигарковий дим. У нас чутливе до сторонніх запахів виробництво. Хоча приміщення обладнано гарною вентиляцією, запах сигарет може сочитися в цех, якщо відкривати двері. Та й коли від працівника пахне димом – це може передаватися інгредієнтам. Жоден спецзахист не допоможе.
Зазвичай робимо цукерки під замовлення. Підтримуємо партнерство із українськими сувенірно-подарунковими крамницями. Вони найбільше замовляють солодощів. Продукцію купують і кав’ярні. Найчастіше – маршмелоу. А набори желейок- ідеально на подарунки.
Не готуємо цукерки у великих об’ємах заздалегідь, щоб лежали. Прагнемо, щоб клієнти ласували свіжим.
Через три тижні має завершитися ребрендинг. На фінальній його стадії запустимо виробництво цукерок, у яких буде 50% вино і 50% – горілка з виноградної лози. Вийде менш алкогольна колекція, ніж та, яку продаємо зараз.
Плануємо відкрити невелику крамницю у Харкові, щоб там можна було знайомити клієнтів з десертами.
Репортер ультраправого медіа RSBN Брайан Гленн, який дорікнув українському президентові Володимиру Зеленському під час зустрічі з лідером США Дональдом Трампом у Білому домі у відсутності костюма, поскаржився на численні погрози з боку суспільства. Про...
Українські військові врятували та передали до лікарні росіянку з дитиною з Курської області, які потрапили під "рускій мір". Щемливою історією порятунку поділився пресофіцер української військової комендатури на території Курської області Росії Олексій...