П'ять особливостей української мови, якими можна пишатися перед всім світом

Українці можуть пишатися своєю соловїною, адже таких рис, які має вона, не знайти в жодній мові світу. Українська відрізняється своєю м'якістю та милозвучністю. Недарма, її заново вивчають не лише українці, а й знайомляться з нею іноземці. Назвемо п'ять рис української мови, які можуть здивувати тих, хто завжди спілкувався українською, пише liga.

Зменшувально-пестливі суфікси в неочікуваних місцях

Українська може бути надзвичайно лагідною й пестливою — аж настільки, що до кожної з шести самостійних частин нашої мови заіграшки приєднуються зменшувально-пестливі суфікси. Дивіться:

Іменник: доленька, воріженьки, столик, шухлядочка.

Прикметник: близенький, синенький, лисенький.

Дієслово: їстоньки, спатоньки.

Прислівник: далеченько, туточки.

Займенник: отакенький, аніскілечки.

  • Числівник: двійко, п'ятірко.

Повторюваність дій — повторюваністю префіксів

Дієслова, які позначають повторювану дію (так звані ітеративні), можуть формуватися за допомогою повторювання префіксів (редуплікації): попоходити, попоробити, попоїсти, попоїздити.

Дві форми майбутнього часу

У різних українських говірках побутують різні форми майбутнього часу: аналітична (буду робити) і синтетична (робитиму). Друга форма утворилася з об'єднання слів "робити" та "йму" (тобто "маю"). До речі, це те саме "йму", яке можна побачити у сполуці "не йму віри" (ще один спосіб сказати "не вірю") чи слові "обійму".

Цікава неозначеність

Неозначені займенники в українській мові можуть творитися не лише банальним префіксом "хтозна-" (хтозна-де, хтозна-звідки), а й оригінальнішими казна-, бозна- чи навіть чортзна-. Усе для різних настроїв і різної невідомості. Буває, людина завіюється хтозна-де, а буває, знаєте, й чортзна-де!

Складені прийменники

Українські прийменники розмаїті й багатоманітні. Є серед них і справжні конструктори, скомпоновані з кількох частин: з-понад, з-поза, з-поперед, з-позад, з-попід. Як їх уживати? Ну, наприклад, так:

З-поза будинку показався місяць, і стало видно, як з-попід вікон навсібіч розбігаються дворові коти.


Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...