Під час розкопок у Володимирі українські археологи знайшли незвичайний золотий ключ часів Київської Русі

Багате оздоблення свідчить про високий статус власника та помешкання. двері котрого відчиняв цей ключ. Варто пам'ятати, що у давньоруські часи місто було центром удільного Волинського князівства

Давньоруський ключ знайшли археологи під час розкопок в урочищі Апостольщина у Володимирі Волинської області. Його виявили у культурному шарі житлової споруди з піччю першої половини XII століття, повідомив "Суспільному" науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

Цей ключ "варязького типу", він інкрустований тонкою золотою фольгою. Це означає, що власник ключа чи помешкання мав високий статус.

"З одного боку є отвір для підвішування, а з іншого - безпосередньо елемент для відкривання врізного замка. Ключ в оригіналі цілий. Там, де на ньому подовження, то це для підвішування на поясі, а з іншого боку - частина відмикання. Замок мав мати таку ж фігурну конструкцію, як і ключ", - сказав Баюк.

Ключ знайшли у житловій споруді, яка достатньо багата як на свій історичний період.

"Там є дуже виразна кераміка з першої половини XII століття, є знахідки скляних браслетів давньоруського часу. Можна припустити, що ключ до житла і саме житло належить достатньо заможній людині, з хорошим матеріальним статком, яка жила у Володимирі в час розвитку давньоруського міста", - розповів археолог.

Ключі є нерідкими знахідками.

"Більше ключів із золотим обрамленням немає. Ключі зустрічаються, але є питання в інкрустації. Це не унікальна річ, але такі прикраси, що інкрустовані золотим дротом, я бачу вперше", - додав науковець.


Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...