Під Дніпром розкопали "український Стоунхендж" - там ховали вождів і шаманів (фото, відео)

У Дніпропетровській області в квітні знайшли поховання бронзового століття і вже встигли прозвати це відкриття "український Стоунхендж". Тепер же з'явилися нові подробиці досліджень. Як пише gorod.dp.ua, майже 8 метровий курган розкопали в селі Новоолександрівка, передають Патріоти України

Метрові шари грунту археологи знімали тут вручну по міліметру, щоб не пошкодити останки. Найголовніше, - зберегти кістяк недоторканим.

"Для антропологів, щоб розуміти обряд. Часто у ямників на черепі - розфарбування різне з охри. Бувають смуги, бувають різні зигзаги", - зазначив археолог Володимир Шалобудов. Тут виявлено десятки могил - від епохи бронзи, скіфів і до середньовіччя. Деяким понад 5 тисяч років.

Під час розкопок археологи знайшли кістяки в 11-ти старовинних похованнях бронзової епохи, розбиті глечики і кам'яні брили.

Археологи вважають, що тут ховали вождів і шаманів.

"Людина, поховання якої пов'язане з цим кромлехом, мав досить високу повагу в тодішньому суспільстві. І тому його одноплемінники висловили всю повагу до цієї людини через витрати на спорудження похоронного комплексу", - розповів журналістам начальник експедиції охоронної археологічної служби України Дмитро Тесленко.

Очікується, що на місці кургану розмістять музей під відкритим небом. Все брили вчені хочуть зібрати разом і зробити щось схоже на Стоунхендж у Великій Британії.

Всі знайдені останки відправлять до Німеччини для досліджень.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...