Під Полтавою археологи знайшли цікаву річ з кістки, якій тисяча років (фото)

На місці реконструкції автомобільної дороги Дніпро - Решетилівка на Полтавщині, археологи виявили багато цікавих знахідок, зокрема ковзани, зроблені з кістки, що попередньо датуються Х-ХІІІ ст. Про це повідомляється на Facebook-сторінці науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба", передають Патріоти України.

На місці реконструкції дороги знайшли багатошарове поселення Решетилівка-III. Його відкрили археологи Олександр Супруненко та В'ячеслав Шерстюк ще в 2015 році. Розкопки цього року показали, що там збереглися три культурно-хронологічні горизонти.

Найбільш ранні об'єкти пов'язані з життям та господарською діяльністю представників катакомбної культури - племені средньобронзового часу (ХХ-XVII ст. До н.е.). Серед знахідок цього часу - фрагменти горщиків оздоблених відбитками шнура.

Другий горизонт - об'єкти, що належать чорноліській культурі, представники якої жили на цих землях в пізньобронзовий-ранньозалізний період (XI - VIII ст. До н. е.). Зокрема знайдені фрагменти кераміки, прикрашені наліпним валиком, а також бронзова шпилька.

Найцікавішою, археологи називають знахідку, якій може бути трохи більше тисячі років. Це - ковзани, зроблені з кістки, що попередньо датуються Х-ХІІІ ст. Їх виявили в культурному шарі поселення на глибині 0,5 м від сучасної поверхні. Один кінець виробу підтесаний і злегка піднятий над поверхнею, на обох кінцях зроблені дірки для кріплення до ноги.

Відомо, що в цей час ковзани зазвичай виготовляли з кісток коня або великої рогатої худоби. Схожі знахідки виявляли археологи під час розкопок в Чернігові.

Зал підспівував: alyona alyona та Jerry Heil довели до сліз промовистим номером про силу жінок

вівторок, 7 травень 2024, 23:33

У Швеції на сцені міжнародного конкурсу "Євробачення-2024" дует alyona alyona та Jerry Heil приголомшив виконанням пісні Teresa & Maria, передають Патріоти України. Виконавиці вийшли боротися за місце у фіналі під номером п'ять. У цей час зала затамува...

Хтось гниє, а в когось все нормально: Речник Повітряних сил ЗСУ жорстко пояснив, коли закінчиться війна

вівторок, 7 травень 2024, 23:05

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш поділився особистою думкою про те, коли може закінчитися війна з Росією, передають Патріоти України. Він наголосив, що ситуація дуже мінлива: ми пам’ятаємо, як ще влітку минулого року покійний очільник ПВК "Вагнер" ...