Під прицілом? Чи можуть правоохоронці відстежувати пересування українців через "Дію" - роз'яснення Мінцифри

При використанні застосунку "Дія" його адміністрація відстежити місце перебування чи пересування користувачів не може. У додатку просто немає такої інформації, він лише поєднує користувача з базами даних державних реєстрів. Про це розповіли у Мінцифрі. Раніше журналісти "Телеграфу" побачили витяг із судової справи, де судді Вищого антикорупційного суду згадували застосунок "Дія". У виданні припустили, що слідство ретроспективно визначило переміщення фігуранта справи саме завдяки інформації з "Дії".

""Дія" не відстежує місце перебування користувачів. "Дія" не має власної бази даних та не зберігає персональні дані користувачів, а лише відображає інформацію з державних реєстрів. Тож застосунок не може передавати персональні дані користувачів", – пояснили у міністерстві.

У Мінцифрі припустили, що інформація щодо місця перебування та пересування фігуранта могла бути встановлена "шляхом поєднання технічних даних із декількох систем і реєстрів".

Відомство окремо підкреслило, що не володіє деталями справи. Хоча у судовому документі персональні дані не зазначені, видання "Телеграф" вважає, що це справа групи колишнього голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка, якого підозрюють у розкраданні значної суми коштів.

У рішенні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду сказано буквально: "Абонент за номером, яким користується особа №6, здійснював інтернет-з'єднання у роумінгу. IP-адреси, які використовувались особою №6 для входу в систему "Дія", розташовані в Об'єднаних Арабських Еміратах, Австрії, Італії, Мальдівах і Туреччині, що підтверджується матеріалами справи".

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...