На Закарпатті під штукатуркою храму виявили унікальну фреску (фото)

Фреску XIV ст. виявили під штукатуркою внутрішньої стіни Вишківської реформатської церкви на Закарпатті, передають Патріоти України.

"Багато хто знає про знайдені нещодавно у Тячівському реформатському соборі середньовічні фрески. А от у Вишківській церкві на Хустщині нещодавно з-під шару вапна оголили цілий мурал, який датують XIV століттям. Будете у Вишкові, гляньте. Це дивовижно, що можемо бути свідками таких унікальних знахідок", – йдеться в повідомленні.

Деякі історики вказують першу письмову згадку про церкву 1281-го. Вона згадується у грамоті угорського короля Ласло IV Куна. Інші дослідники зазначають, що на місці кам'яної церкви спочатку була дерев'яна, тому датують появу храму 1300-ми. Відомо, що 1326-го архієпископ естерґомський Болесло затвердив права культової споруди.

Джерело: Mukachevo.net

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...