Під склепінням Південного хреста: Українські полярники показали неймовірно ясне зоряне небо в розпал антарктичної зими (фото)

У Південній півкулі, на маківці котрої розташований безлюдний континент Антарктида, можна побачити 45 сузір’їв, які недоступні спогляданню в Північній півкулі.

Зоряне небо над станцією Академік ВернадськийУкраїнські полярники показали світлини зоряного неба над антарктичною дослідницькою станцією Академік Вернадський. Це рідкісне явище для тієї місцевості, адже в регіоні постійно хмарно, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Національного арктичного центру.

"У Південній півкулі, де розташований континент Антарктида, - власне зоряне небо. Тут можна побачити 45 сузір’їв, які недоступні в Північній півкулі. Найвідомішим є Південний хрест. За ним можна визначити напрямок на Південний полюс. До речі, саме це сузір’я було зображено на шевроні 28-ї УАЕ, яка зимувала на станції торік", - зазначили науковці.

Водночас, за їхніми словами, є сузір’я, які можна бачити з обох півкуль, хоча інколи й у різний час. Вони розташовані в районі екватора. Також майже з будь-якого куточка Землі можна побачити найяскравішу зірку нічного неба - Сіріус або сузір'я Великого Пса.


Зоряне небо над станцією Академік Вернадський. Національний антарктичний науковий центр/Facebook

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...