Під столицею давнього королівства знайшли храм у формі вісімки

Під північно-ірландським Емайн-Маха неподалік міста Арма археологи виявили великий культовий центр залізного віку і середньовічні споруди. Приховані об'єкти знайшли за допомогою дистанційного зондування Lidar, передають Патріоти України.

Емайн-Маха, або ж Форт Наван, був столицею стародавнього ірландського королівства Улад. Вважався складним релігійним об'єктом з 1960 років. Раніше тут знаходили мережу фігурних будівель раннього залізного віку і залишки дерев'яної "40-метрової конструкції" - найвищої давньої будівлі, знайденої в Ірландії. 95 року до н.е. її засипали каміннями і спалили, що призвело до утворення великого кургану. З V - XIII ст. на цьому місці проживали королі Ольстера.

Суперечки щодо приналежності будівель для житлових чи релігійних цілей тривали з часу відкриття. Нині археологи з Абердінського університету і Німецького археологічного інституту виявили, що 2 пари споруд у формі вісімки є невеликими частинами більшого об'єкта. Їх "вершини" мають 25 м. у діаметрі, а "низи" - близько 10 м. Дослідження показало, що кожна з цих будівель розташована всередині круглих огорож, діаметром 140 м. Обидві огорожі пересікаються, також формуючи вісімку.

"Іншими словами, у нас є дві будівлі у формі вісімки у набагато більшій огорожі у формі вісімки - маємо потрійну вісімку, і все це оточене дерев'яним частоколом діаметром близько 240 м. Це величезний комплекс", - зазначають учені.

Комплекс назвали найбільшим і найскладнішим ритуальним об'єктом у Північній Європі доримського часу. За словами вчених, повторюване використання мотиву у вигляді вісімки може засвідчувати сакральне космічне значення, що підтверджує думку про релігійні споруди. Припускають, що Емайн-Маха могли обрати за королівську резиденцію саме через храми, які колись стояли там. Команда сподівається розкопати знахідку.

"Мы помним… С Днем Победы!": Найкращий ліцей Києва очолила директорка з сумнівною репутацією (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 12:43

Київськиц ліцей "Престиж" очолила прихильниця "руського міра". На претензії щодо директорки у відділі освіти належно не відреагували. Про це пишуть батьки учнів ліцею у соцмережах, передають Патріоти України. Промоніторивши соцмережі, батьки учнів ліце...

Стався епілептичний напад: На Закарпатті мобілізований помер дорогою до навчального центру

вівторок, 23 квітень 2024, 12:14

У Закарпатській області військовозобов'язаний помер дорогою до навчального центру через епілептичний напад. Про це повідомив Закарпатський ОТЦК та СП у Facebook, передають Патріоти України. «Висловлюємо співчуття родині та близьким. Сталась трагедія. П...