Здорове харчування не обходиться без свіжих овочів, незалежно від пори року. Однак часто ми споживаємо не сезонні продукти, які можуть містить небезпечні для нашого організму речовини та добавки - нітрати. Виробники використовують їх для того, щоб пришвидшити зростання та покращити зовнішній вигляд овочів. Як же дізнатися, чи містяться нітрати в овочах, які ви придбали для споживання, не звертаючись до спеціалізованих лабораторій, розбирався "Ми-Україна", передають Патріоти України
Якщо споживати продукти з нітратами у помірних дозах, то для організму вони не шкідливі, однак надлишок цих речовин може спричинити появу вкрай неприємних наслідків. Вони зумовлені тим, що ці добрива, інакше солі азотної кислоти, мають властивість перетворюватися на нітрити — сполуки, які здатні викликати такі "побочки":
Найбільше накопичують нітрати такі овочі (особливо, якщо вони ранні):
Для того, щоб перевірити наявність небезпечних сполук, нести в овочі для спеціалістів необов'язково. Сьогодні це можна зробити у себе вдома, а саме:
- Найнадійніший домашній спосіб — тест-смужки або нітратоміри. Ці спеціальні прилади при контакті з "зараженим" овочем в лічені хвилини змінюють колір, що вказує на контакт з нітратами. Їх можна придбати у звичайних аптеках або онлайн-магазинах;
- Запах і вигляд. Овочі, що містять велику кількість нітратів, часто мають не природно яскравий колір, водянисту структуру, відсутність запаху або гіркуватий присмак. Як приклад, редис із надлишком нітратів може мати дуже великі "голівки", які виявляються пустими усередині;
- Обробка та замочування. Нітрати мають властивість виділятися під час замочування в холодній воді (достатньо лише 30-60 хвилин) або при високих температурах (можна відварити овоч).
- Не купуйте овочі “поза сезоном”, адже часто в ранніх продуктах, що вирощуються в теплицях з великою кількістю добавок і добрив, вміст нітратів найбільший;
- При купівлі віддавайте перевагу овочам середнього розміру, адже занадто великі можуть вказувати на вміст у них шкідливих речовин, зокрема нітратів;
- Завжди мийте овочі під проточною водою, особливо ті, що ростуть у землі, а також, якщо це можливо — знімайте з них шкірку, адже саме в ній може накопичуватися найбільше нітратів та інших небезпечних для вашого організму речовин.
Письменниця, фотохудожниця, журналістка Олена Чернінька, син якої загинув на фронті, написала, що хоче всиновити дитину, передають Патріоти України з посиланням на допис ексдружини підозрюваного у вбивстві колишнього спікера парламенту Андрія Парубія. ...
Як відомо, днями в Україні відкрили першу ділянку євроколії Чоп - Ужгород. Наступним етапом стане будівництво маршруту зі Львова. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба, пер...