Підлеглі Авакова кажуть "повбиває - приходьте": Ходить оголена, запалює багаття, бавиться із газом. - Навіжена тероризує всю багатоповерхівку

Сусіди з остраху намагаються догодити навеженій, за що отримують від неї додаткові "сюрпризи". А правоохоронці відверто ховаються за правничою казуїстикою, залишаючи громадян на поталу навіженої

На Київщині неврівноважена грається з газом і загрожує підірвати весь під'їзд, однак ради на неї майже немає. Аж поки вона справді це зробить і будуть реальні жертви. Звучить абсурдно. Але це - нині так, зазначають Патріоти України.

Коли в будинку стоїть убивчий сморід, квартира сусіда перетворюється на смердюче звалище непотребу або на притулок для тварин чи на прохідний двір, тобто хостел. А ще божевільний над вами грається з газом виникає лише одне запитання – як жити іншим.
Одного разу поліцейські прибули на виклик сусідів жительки Білої Церкви. Вона підпалила свій диван і чекала доки загориться квартира, щоби померти так. За всім цим спостерігає маленька дівчинка, затуляючи обличчя рукою. Пожежа у малосімейці Білої Церкви сталася 3 тижні тому. І цей підпал роздмухав сусідський конфлікт, який триває тут майже рік, іще дужче.
Досі, навіть, коли сусідка над вашою квартирою грається з газом і загрожує підірвати весь під'їзд, ради на неї майже немає. Аж поки вона справді це зробить, і будуть реальні жертви. Звучить абсурдно, але це нині так. То як захистити себе і власний дім? ТСН.Тиждень розпочинає цикл сюжетів "Сусідські війни" і шукає вихід - що робити, коли ваш сусід - вам геть не друг.
"Перед тим як вона підпалила, вона у нас на 4 поверсі під квартирами лежала гола. Її сусіди витягли", - розповідає сусідка Валентина Гармаш.

"Вона ж і п’є, і палить. Сама собі горя не зробить, а людям то дуже гарне", - зазначає ще одна сусідка.
Ми йдемо до жінки, яка всіх тримає в страху, пишуть кореспонденти ТСН. Двері без замка, відчинені. Знімальну групу зустрічає важке затхле повітря і гірка розмова.
"Я нічого не їла 5 днів. Принесуть бомжі горілку, вип’ю і все, і лежу. Якби мені дали б, я б поїла. Це ж грошей коштує", - пояснює Галина Піддубняк.
Вона розказує, як страждає від самотності: донька на реабілітації, син відмовився од матері. Їй лише 50 років. Але в дворі її всі звуть баба Галя. Квартира спалена. Під диваном – гора недокурків. Живе без газу. Його відрізали за борги. Сусіди видихають із полегшенням. Принаймні, тепер не підірве будинок.

"Я нікого нічо не спалювала. Я спала. Опустила цигарку и запалилася", - каже вона.

У жінки починається напад агресії. А у літнього подружжя по той бік стіни - серцеві напади, коли розказують мені, що пережили за останній рік. Кажуть: випивала сусідка й раніше, але такою небезпечною не була ніколи.
"Ідемо, а вона: "Тьотя Аллочка, зваріть мені супчик. І ось вам даю два бурячки". Іду варю, а вранці цей весь суп вилитий мені під поріг. А бурячки на дверній ручці. Мочиться цілу ніч на відро, а потім нам це відро під двері. Я все мовчки забираю. Але все це діє на нерви", - розповідає Алла Піддубняк.

І літнє подружжя, і Галя-сусідка мають однакове прізвище - Піддубняк. Така іронія долі. І сусідська війна між однофамільцями звелася до особистих розборів, до яких нікому немає діла. Що далі живуть від Галі сусіди – то байдужіші їхні відповіді.

Як урятувати весь будинок від вибухових наслідків - запитали в поліції, юриста, і психіатра. Відповідь приголомшила, бо в нашій країні для того, щоби розпочати слідство, треба, щоби будинок справді вибухнув, або жертву вже вбили.

"Правоохоронці не дуже люблять такі справи розслідувати. Коли особа ще, наприклад, не встигла вчинити злочин, а тільки замах на вчинення злочину. Немає потерпілих і є можливість не розслідувати такі справи", - пояснює юрист Віталій Собкович.

До того ж закон про психіатричну допомогу кілька років тому змінили. Права людей із психічними порушеннями стали більш захищеними. Їх не можуть примусово запроторити до лікарні, навіть якщо вони небезпечні для довколишніх.
"Він себе ріже, вночі з ножем ходить по хаті, підпалює себе. А що робити? Приїхала бригада, госпіталізувала таку людину, вона наступного дня каже: я не хочу лікуватися – лікар-психіатр бачить, що ця людина хвора. Але згідно закону ми її повинні відпустити", - підкреслює лікар-психіатр Владислав Сова.

А те, що Галя, і такі як вона – психічно хворі, ще слід довести. Якщо немає родичів та опікуна, за згодою яких людину можна шпиталізувати примусово, сусідам треба на кожен такий випадок викликати поліцію. Для фіксації краще знімати відео таких інцидентів, писати звернення до органів опіки – що більше, то краще. І от тоді опікунська рада міста може звернутися до суду, який ухвалює рішення про примусове лікування. На це підуть місяці, але це єдиний законний вихід, кажуть у поліції.

"Говорити, що вона неосудна не можна, вона просто стоїть на обліку у нарколога. Ці протоколи, які ми складали, ми відправляли до суду, але вона не з’являлась. Тому зараз правоохоронці підготовили доповідні записки у міську раду, в мерію, а також в соцслужбу, щоб вони звернули на неї увагу. Треба спільними зусиллями допомогти їй потрапити в лікарню, щоб її вилікували", - підкреслює речник головного управління Нацполіції в Київській області Микола Жукович.

І такі сусідські війни це не тільки моральні страждання сусідів, а й досить дорога річ. Лише один виклик екстрених служб, куди входять поліція, швидка і пожежники, коштує тисячу гривень. Це якщо нічого не гасити і нікого не рятувати. У цей двір вони приїжджали 100 разів лише за останній рік. 50 із них – хибні виклики самої Галі. Лише на цей інцидент пішло 100 000 гривень. А по Україні таких - тисячі.

А Галя тим часом плентає додому. Похитуючись, із новою пляшкою в пакеті, вона розчиняється в темному під’їзді. І тепер кожен сусід боїться подумати: чого чекати від неї цієї ночі? І чи прокинуться вони завтра.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Чи будуть забирати в ухилянтів водійські права: Юрист пояснив усі нюанси

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:28

Відповідно до нового закону про мобілізацію, ухилянтів можуть тимчасово обмежувати у праві керувати транспортом. З відповідним позовом до суду звертатимуться ТЦК та СП, передають Патріоти України. Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партн...