Підліток б'є найвеличнішого короля-полководця: У Швеції закликають замінити пам'ятник Карлу XII статуєю Грети Тунберг

Переворот світогляду. Правління Карла XII розглядається як пік "Шведської імперії", котра нечисленними арміями громила провідні держави Європи XVII-XVIII століть. І от тепер підліток перемагає найгероїчнішого короля минулого.

Протести, які почалися в США, докотилися і до Швеції. Колишній мер шведського міста Умео Ян Бьyoрінге закликав прибрати пам'ятник «самовладному деспотові» Карлу XII, замінивши його статуєю еко-активістки Грети Тунберг, передають Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

«Заворушення в США розпалили пристрасті навколо статуй. Але глава Шведської ради з національної спадщини Ларс Амреус встав на захист пам'ятників гнобителям. Багато істориків вважають, що пам'ятники відображають скоріше цінності тієї чи іншої епохи, ніж об'єктивну історичну реальність. Наша історія викладається в шкільних підручниках і музеях. Статуї ж ставляться, щоб насаджувати певні погляди», - заявив Бьyoрінге.
Амреус вважає, що зносити пам'ятники навіть цим ненависним діячам неправильно. Колишній мер сперечається з ним, стверджуючи, що знесення пам'ятників і стирання пам'яті про них - це не одне і те саме. «Давайте скористаємося цифровими можливостями і замість кожної віддаленої статуї створимо інтерактивні презентації. За допомогою QR-коду або аналогічної технології відвідувач легко отримає відомості про той чи інший пам'ятник: коли і чому його встановили і навіщо знесли», - агітує він.
«Я висуваю міській раді наступну пропозицію: приберіть самовладного деспота Карла XII і поставте на його місце рятівницю екології Грету Тунберг. Або принаймні лауреата Нобелівської премії миру Дага Хаммаршельда. Обидва намагалися зробити світ гуманніше і краще», - резюмував він.

"Я цих п***рів не підтримую": Даріо Срна пояснив, чому поставив лайк під ганебним постом легенди футболу, який виступив на росТБ

четвер, 25 квітень 2024, 13:17

Спортивний директор Шахтаря Даріо Срна розповів, чому поставив лайк під фото колишнього бразильського футболіста Кафу, де він виступав на одному з російських телеканалів. Хорватський функціонер заявив, що вподобав публікацію Кафу, оскільки не одразу зр...

"Бройлер. Савченко. Жирна. Дякую за підтримку": Захисниця Азовсталі Пташка відповіла хейтерам, які критикують її фігуру

четвер, 25 квітень 2024, 13:03

Захисниця Азовсталі, парамедикиня-доброволець Національної гвардії України Катерина Поліщук на позивний Пташка емоційно відповіла хейтерам, які критикують її фігуру. Пташка опублікувала емоційний допис на своїй сторінці в Instagram, де звернулася до хе...