Підземний комплекс Києво-Печерської лаври під загрозою затоплення, митрополит УПЦ МП звернувся до Шмигаля

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням допомогти ліквідувати аварійну ситуацію в лабіринтах Ближніх печер. Про це повідомляється на сторінці Центру інформації УПЦ (МП) у Facebook, зазначають Патріоти України.

У листі митрополит пише, що лабіринти Ближніх печер (корпус № 90) є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вони опинилися під загрозою через збільшення вологості ґрунтів.

«У разі невжиття термінових заходів існує загроза руйнування лабіринтів печери, що може призвести до непоправних втрат і людських жертв», – йдеться в повідомленні.

У лаврі пояснили, що підтоплення печерного комплексу пов’язане з багаторічною амортизацією і незадовільним станом підземних інженерних комунікацій, а також весняним сніготаненням, що насичує водоносний горизонт над печерами.

Після дослідження стану лабіринтів було встановлено, що рівень вологості ґрунтів значно збільшився. Крім того, за результатами засідання комісій ТЕБ та НС ситуація на цих ділянках визначена як надзвичайна регіонального масштабу.

До того ж унаслідок руйнування лабіринтів можуть постраждати люди, оскільки зазначені ділянки залучені в паломницькому маршруті парафіян.

Митрополит УПЦ МП Павло закликав Шмигаля розглянути можливість виділення бюджетних коштів на проведення протиаварійних робіт.

Підземний комплекс Ближні або Антонієві печери розташований на території Києво-Печерської Лаври. Їхня ширина – 1,5 метра, висота – 2,5 метра, довжина-383 метра. Печери складаються з трьох вулиць, пов’язаних переходами. У печерах збереглася велика кількість житлових келій.

Воєнні злочини тривають: У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:30

Російські терористи у тимчасово окупованому Криму мобілізували місцевих мусульман під час Ураза-байрам. Про це у Telegram-каналі пише рух спротиву "Атеш", передають Патріоти України. За інформацією партизан, росіяни провели масову облаву на місцеве на...

В Україні чоловікам, які не сплачують аліменти, скасують відстрочку: Чому це рішення є справедливим

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:22

Відповідно до нового закону про мобілізацію, багатодітні чоловіки, які мають борги за аліментами, втрачатимуть право на відстрочку. Це справедливо стосовно тих батьків, які ухиляються від утримання дітей, але використовують їх як привід для відстрочки ...