Південь України може перетворитися на пустелю: Вчений налякав прогнозом

За 50-70 років південь України може перетворитись на пустелю через жорсткий дефіцит водного балансу. Як повідомляє офіційний сайт Всеукраїнської аграрної ради, про це заявив директор Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України Михайло Ромащенко, передають Патріоти України.

"Україна – лідер у світі за зростанням середньорічної температури – понад 0,6 градуса Цельсія за 10 років. Що нас очікує? Ми взяли 10 найбільш поширених кліматичних моделей і спробували змоделювати, що буде з наших кліматом, із водними ресурсами в Україні у 2050 і у 2100 роках", – розповів учений.

За його словами, температура до 2050 року зросте на 2,2-2,5 градуси, до 2100-го – на 3,1-3,3 градуси."Опади, за виключенням західних регіонів і Півночі, залишаться практично незмінними. Який висновок? Відбуватиметься зростання сумарного випаровування та зменшення річкового стоку", – зазначив Ромащенко.

Він пояснив, що подібні зміни будуть негативно впливати на розвиток сільського господарства. "Динаміка водного балансу буде змінюватись. Дефіцит вологи у 2050 році становитиме 550-570 мм, у 2100-му – 700 мм. Фактично, це – пустеля. У 2100 році до 60% території України буде із жорстким дефіцитом водного балансу для ведення сільського господарства. Уже зараз зросло сумарне випаровування, яке обумовило процес зневоднення території України", – наголосив науковець.

На його думку, за таких умов єдиним фактором забезпечення сталості сільськогосподарського виробництва, особливо на Півдні, є зрошення.

Слуга Гетманцев похвалився, що оподаткував PornHub в Україні

п’ятниця, 3 травень 2024, 5:00

Відтепер для нього то чесна та пристойна фірма. Канадська компанія Aylo (раніше MindGeek), якій належить порнографічний сервіс PornHub, зареєструвалася платником ПДВ в Україні як постачальник електронних послуг. Про це повідомив голова податкового комі...

Відсутність екіпажу дало змогу оптимізувати геометрію Manta Ray: У США завершили тестування підводного безпілотника для довготривалих місій (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 3:25

Прототип безпілотного підводного апарату Manta Ray завершив випробування у воді біля узбережжя Південної Каліфорнії в лютому і березні 2024 року. Про це повідомляється на сайті DARPA. . Випробування продемонстрували гідродинамічні характеристики в мор...