Пізно лягати спати шкідливо? Оприлюднено дані нового дослідження

Вчені впевнені, що наші звички щодо сну не лише погіршують самопочуття, але й можуть серйозно вплинути на здоров'я, зокрема, на стан серця. Як пише express, недосипання через те, що людина пізно лягає спати, призводить до вкрай негативних результатів.

У спеціальному дослідженні взяли участь 35 здорових жінок, які зазвичай спали 7-8 годин на ніч. На період проведення експерименту їх попросили лягати спати на півтори години пізніше. Вже через півтора місяця, каже репортерка з охорони здоров'я Фіона Каллінгем, через регулярне недосипання клітини, що містяться у кровоносних судинах, почали піддаватися шкідливому впливу окислювачів.

Відбувається це, на думку науковців, через депривацію (психічний стан, коли суб'єкт не має змоги задовольняти деякі свої основні психічні потреби достатньою мірою впродовж тривалого часу) сну. Клітини не встигають активувати антиоксидантні реакції, щоб очиститися від шкідливих молекул.

Зрештою відбувається запалення цих клітин, вони стають дисфункційними. А це, кажуть лікарі, вже є ранньою стадією серцево-судинних захворювань.

Звірство достойне рашистів: У Чехії українець зв'язав ексдружину, засунув в жінку петарду і підірвав

неділя, 19 травень 2024, 21:38

У Чехії українець підірвав петарду у піхві своєї колишньої дружини. Прокуратура висунула звинувачення у замаху на вбивство і вимагає дуже суворого покарання. . Інцидент стався у місті Пльзень. За даними слідства, 36-річний громадянин України Олександр...

В Україні 20 травня знову відключатимуть світло: В "Укренерго" назвали час, коли застосують обмеження

неділя, 19 травень 2024, 21:30

Ввечері в понеділок, 20 травня 2024 року, в усіх без винятку областях України слід очікувати планових відключень світла. Про це за добу попереджає компанія "Укренерго". Ці заходи стосуватимуться як промислових споживачів, так і побутових. Відключення б...