Планета в небезпеці: Радіація в Антарктиді вже поширилася на 50 квадратних кілометрів

На поверхні льодового щита в літній антарктичний період може виникнути радіоактивний пар.

Радіація в Антарктиді поширилася на 50 квадратних кілометрів і продовжує поширюватися під льодами - б'ють на сполох вчені. Причина такого стрімкого поширення радіації досі невідома, як і її джерело. Первісне припущення, що в даному районі під льодами виходить на поверхню сильне джерело радіоактивної лави не підтвердилося. Але все більше підтвердження знаходять здогадки, що внизу крижаної шапки лежить розплавлений малогабаритний ядерний реактор, передають Патріоти України із посиланням на Die Stern.

Раніше вчені вже запланували експедицію в даний район з метою пробурити лід і зібрати зразки породи в зоні радіоактивності, а потім визначити вже більш точно район залягання радіоактивних порід. Сильна радіація може підплавити лід в Антарктиді, що призведе до його просідання на великій території, вважають американські та австраліскіе експерти, які зараз зайняті дослідженням феномена.
У НАСА вважають, що радіація, виявлена в Антарктиді може стати загрозою для дослідницьких станцій, які знаходяться на континенті. За словами дослідників, нові дані дозволяють стверджувати, що зона сильної радіації під льодами може досягти і поверхні через те, що є кілька глибинних розломів в льодовому щиті. І якщо загроза підтоплення льодів в даному районі збережеться, то на поверхні льодового щита в літній антарктичний період може виникнути радіоактивний пар.


Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...