''Плата за незалежність'': В Україні можуть різко злетіти ціни на автогаз

В Україні автогаз може подорожчати на 1-1,5 гривні/літр через обмеження Росії на поставки автомобільного пального в країну. Про це попередив аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко, повідомляють Патріоти України.

Він назвав підвищення вітчизняними виробниками на 30% ціни на цей ресурс реакцією на очікування дефіциту.

"Швидко наростити виробництво поки неможливо, хоча запустити виробництво пропан-бутану зараз готові одразу декілька великих приватних газовидобувників", — сказав експерт. Він додав, що трейдери вже знаходять альтернативу російському зрідженому газу, і цього тижня на західному кордоні на перевалку надійшов газ із Італії, в Одесі "злився" перший газовоз у цьому році, "а наступного тижня очікується ще 2 танкери".

Він також попередив, що автогаз може подорожчати на 1-1,5 гривні/літр: "По суті, це — плата за незалежність". На думку директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, скраплений газ більш вразливий до різних подій на світових ринках.

"Що стосується інших видів пального, то тут, найімовірніше, принципово нічого не зміниться, хоча багато також буде залежати від дій Росії. Російським компаніям вигідно поставляти нам пальне, адже російська економіка живе за рахунок експорту енергоносіїв, і забороняти поставки, — це стріляти собі в ногу. Тому я сумніваюся, що може йтися про ембарго", — уточнив він.

Водночас спрогнозувати ціни на пальне в більш тривалій перспективі вкрай проблематично, тому що вони залежать від світових котирувань на нафту й курсу гривні до долара, додав Куюн. Зазначається, що зростання цін на пальне також може привести до подорожчання послуг автотранспорту.

Джерело: Апостроф

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...