Побічний ефект, який шокує: У горлі курця виросло... волосся (фото)

В австрійського курця зі стажем, який викурює по пачці на день, почало рости волосся в горлі, що стало рідкісним ускладненням його залежності. Його випадок був детально описаний в американському журналі Case Reports, передає New York Post, передають Патріоти України.

Невідомий 52-річний чоловік звернувся до лікарів 2007-го, приблизно через 17 років після того, як почав курити. Він скаржився на хрипкий голос, утруднене дихання та хронічний кашель.

Бронхоскопія виявила запалення і декілька волосків у горлі чоловіка в ділянці, яка раніше була прооперована. Чоловікові поставили діагноз "ендотрахеальний ріст волосся", або волосся, що росте в горлі

У віці 10 років хлопець ледь не потонув, і йому зробили трахеотомію, щоб стабілізувати дихання. Згодом рана була закрита за допомогою шкіри та хряща з його вуха. Пізніше, коли він звернувся до лікаря щодо кашлю та задишки, навколо місця пересадження було виявлено ріст волосся.

Лікарі змогли видалити волосся, висмикнувши його – процедура, яка принесла полегшення, але не стала постійним рішенням. Волосся продовжувало відростати, і пацієнт щороку повертався до лікарні протягом 14 років, скаржачись на ті ж симптоми.

Зазвичай у горлі чоловіка було від шести до дев'яти 5-сантиметрових волосків, деякі з них проходили через голосову щілину і росли в роті. Окрім видалення, чоловіка лікували антибіотиками, оскільки волоски були вкриті бактеріями.

Ситуацію з волоссям вдалося виправити лише 2022 року, коли чоловік кинув палити, і лікарі змогли провести ендоскопічну аргоноплазмову коагуляцію – спалити корінь, з якого росло волосся. Повторна коагуляція, проведена наступного року, повністю виключила повторний ріст волосся.

Ендотрахеальний ріст волосся зустрічається вкрай рідко. У своєму звіті лікарі зазначили, що це лише другий подібний випадок, який вони спостерігали. Через таку рідкість точна причина волохатості залишається під питанням.

У цьому випадку команда медиків вважає, що стан був спровокований курінням чоловіка. Куріння провокує запалення тканин горла, що може спричинити перетворення стовбурових клітин на волосяні фолікули, тим самим уможливлюючи ріст волосся.

"Ці результати можуть підтвердити нашу гіпотезу про те, що куріння в цьому випадку могло індукувати і стимулювати ендотрахеальний ріст волосся", - пишуть лікарі. "Звичайно, це припущення не може бути доведено через рідкісність таких випадків".

Під ковпаком: В Україні підприємства зобов'язали інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток і які звільнились

вівторок, 2 липень 2024, 9:14

Відповідно до нового законодавства щодо мобілізації в Україні керівники підприємств зобов'язані невідкладно повідомляти ТЦК та СП про працівників, які відмовилися від отримання повісток. Також ця вимога стосується працівників, які звільнилися, передают...

Прихильники московської церкви нервують: хто і як захищає рпц в Україні

вівторок, 2 липень 2024, 8:56

Мірою того, як кількість підписів за розгляд законопроекту про заборону московської церкви наближається до необхідної для прийняття рішення, прихильники рпц в Україні нервують. Нервуючи, здають себе з потрохами – хоч, певне, їм здається, що вони виявля...