Побили за українську мову: У Польщі збирають гроші для заробітчанина з України

Унаслідок побиття у 23-річного Миколи діагностували набряк лівої півкулі мозку, перелом черепа, гематому головного мозку, порушення слуху і втрату пам’яті. Він не може говорити, спілкується письмово і потребує тривалої реабілітації.

У Польщі розпочалась збірка грошей на лікування і реабілітацію 23-річного українця, якого жорстко побили у нічному клубі містечка Владиславово, що за 65 кілометрів від Ґданська, передають Патріоти України з посиланням на Zaxid.net.

Як інформує польське видання Dziennik Baltycki, інцидент трапився 26 серпня. Двоє братів – 23-річний Микола та 19-річний Владислав прийшли до нічного клубу «Чорний кінь». У Польщі українці перебували на заробітках.

Очевидці розповідають, що у клубі брати поводилися спокійно та ввічливо. Потім вийшли на вулицю, де спілкуватися українською. Охоронці, почувши українську, почали їх ображати. Старший брат словесно заступився за молодшого. Після цього охоронці розпилили хлопцям в обличчя сльозогінний газ та почали їх бити. Побиття продовжувалось навіть коли українці впали на землю.

Коли Владислав отямився, побачив брата в калюжі крові і викликав швидку допомогу. Вертольотом Миколу доставили до лікарні Ґданська. 18 днів хлопець пролежав у комі. Лікарі не давали гарантій, що він виживе.

Унаслідок побиття у 23-річного Миколи діагностували набряк лівої півкулі мозку, перелом черепа, гематому головного мозку, порушення слуху і втрату пам’яті. Він не може говорити, спілкується письмово і потребує тривалої реабілітації.

Обох охоронців затримали та пред’явили їм звинувачення. «Але розслідування просувається мляво, бо потерпілому лікарі не дозволяють свідчити за станом здоров’я», – повідомив місцевий прокурор Яцек Хмієльскі.

Відомо, що одного з охоронців затримали на три місяці, інший перебуває під наглядом, йому заборонили виїжджати з країни та наклали штраф у 20 тис. злотих.

Наразі за Миколою перевели з лікарні Гданська в Лемборк (75 км від Ґданська). За ним доглядає мама Наталя. Ситуацію ускладнює те, що з усієї родини працює лише наречена Миколи Анна. Родина боїться, що винні не будуть покарані. Владислав бачив камери спостереження ззовні «Чорного коня», однак наступного після побиття дня їх вже не було.

Процес реабілітації та покарання винних довгий, тому родина просить небайдужих про фінансову допомогу. Збір коштів проводиться на zrzutka.pl. З необхідних 25 тис. злотих станом на вечір 7 жовтня зібрано вже 13 тис. злотих.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...