Почаївську Лавру почали повертати в управління держави: Зі Свято-Миколаївського собору Кременця примусово виселили Московський патріархат

На Тернопільщині з Свято-Миколаївського собору у Кременці виконавча служба спільно з поліцією примусово виселили представників УПЦ (МП). Пам'ятку повернули у державну власність. Про це повідомив керівник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко в Facebook.

"Від самого ранку працівники поліції та інших правоохоронних органів працювали у Кременці, забезпечуючи виконання судового рішення щодо повернення Свято-Миколаївського собору в державну власність", - повідомив він.

Зазначається, що виселення пройшло без застосування фізичної сили.

Зюбаненко розповів, що після розірвання у лютому 2023 року угоди про безоплатне користування храмом, представники російської церкви відмовилися покидати приміщення, не допомогли і рішення суду.

"Священнослужителі московської церкви кілька місяців відмовлялися передати приміщення архітектурної пам'ятки Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику", - наголосив керівник полиції.

Крім цього, на території собору, знаходилося регентське училище.

"Сьогодні студентів та викладачів перевезли у заздалегідь підготовлені приміщення, де вони зможуть продовжити навчання", - додав Зюбаненко.

Прибули державні виконавці та правоохоронці до Свято-Миколаївського собору у пʼятницю, 30 листопада, о 6:00 ранку. Кожне приміщення було описано, студентів та викладачів регентського училища УПЦ МП попросили покинути будівлю. О 14:00, як зазначається, усі люди, які мешкали там, вже переїхали в інші завчасно приготовані для них приміщення.

Попри судові рішення, священнослужителі московського патріархату кілька місяців відмовлялися передати приміщення архітектурної пам’ятки Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Тепер судове рішення виконується, зазначив директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин.

"Це повернення державного майна, яке повертається у державну власність згідно з рішенням суду. Зараз ми зі співробітниками СБУ та виконавчої служби робимо збірку нерухомого, рухомого майна, складаємо акт. Інвентаризація триває, тож остаточно про стан майна щось сказати не можна", – сказав Василь Ільчишин.

Після попереднього огляду майна було виявлено, що частина з нього пошкоджена. За словами директору ДІАЗу, попередньо видно, що пошкоджене чимало того, що має історичну та культурну цінність. Проте точну оцінку можна буде дати після проведення мистецтвознавчих експертиз.

"У соборі є пошкоджені фрески, є тріщини, відлущення, предмети мистецтва теж пошкоджені. Адже не дотримувався температурний та вологісний режим. У храмі зберігаються предмети мистецтва 18-19 століть, які мають високу мистецьку цінність. Вони потребують реставрації й консервації", – зауважив Василь Ільчишин.

Західне видання також додає, що під час сесії Тернопільської обласної ради 30 листопада голова Тернопільської обласної ОВА Володимир Труш також згадав про примусове виселення кліриків УПЦ МП з Кременецького Свято-Миколаївського собору.

"Сьогодні вперше за всю історію московський патріархат покинув Свято-Миколаївський собор в Кременці. Зроблено це у законний спосіб. Ця історія тривала надзвичайно довго. Договір закінчився, але вони не хотіли виїжджати, розуміючи, що вони ніби то тут навічно, але вони помилилися. Представники УПЦ МП виселені разом з усім своїм майном, тому що вони незаконно займали ці приміщення", – зазначив Володимир Труш.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...