Почалося "пекло": Температура на Землі б'є всі рекорди 13 місяців поспіль - небезпека для людства бентежить вчених

Нові дослідження показують, що Земля б’є температурні рекорди протягом 13 місяців поспіль. Кожен місяць реєструється температура на 1,5 градуса за Цельсієм вище, ніж у середньому до індустріального періоду, передають Патріоти України.

Вчені застерігають, що підвищення температури може спричинити повені, посухи, пожежі, голод і повсюдне руйнування екосистем. За дослідженнями науковців, вже є ознаки погіршення клімату, пише LiveScience.

Науковці наголошують, що кожен місяць, починаючи з червня 2023 року, був спекотнішим, ніж попередній. Служба зміни клімату Copernicus повідомила, що червень 2024 року був тринадцятим найспекотнішим за всю історію спостережень місяцем поспіль. При температурі повітря на поверхні 16,66° C це було на 0,14° C вище попереднього максимуму червня минулого року.

Тож середня глобальна температура між липнем 2023 року та червнем 2024 року – на 1,64° C вища, ніж до промислової революції, тобто коли люди почали спалювати викопне паливо для вивільнення величезних кількостей парникових газів в атмосферу.

"Ми ніколи не бачили такої аномалії. І це не хороший знак. Це більше, ніж статистична дивина, і це підкреслює значні та тривалі зміни в нашому кліматі. Навіть якщо ця специфічна смуга екстремальних ситуацій закінчиться в якийсь момент, ми обов’язково побачимо побиття нових рекордів, оскільки клімат продовжує потепліти. Це неминуче, якщо ми не припинимо додавати парникові гази в атмосферу та океани", – наголосив директор служби зміни клімату Copernicus (C3S) Карло Буонтемпо.

Тривожне потепління впродовж останніх 13 місяців було частково спричинене Ель-Ніньйо (кліматичний цикл, коли вода в тропічній східній частині Тихого океану стає теплішою, ніж зазвичай), який тривав з червня 2023 року по травень 2024 року. Це призвело до того, що температури моря стали вище середнього на сході та в центральній частині Тихого океану. В червні 2024 року середня температура поверхні моря становила 20,85° C, що є найвищим показником за цей місяць.

"Клімат продовжує нас тривожити. Останні 13 місяців побили рекорди, як ніколи раніше. Спричинені насамперед нашими викидами парникових газів і додатковим поштовхом через подію Ель-Ніньйо в тропічній частині Тихого океану", – сказала заступниця директора C3S Саманта Берджесс.

Вчені вважають глобальне потепління на 2 C вище температури до промислової революції важливим порогом, адже потепління понад цю межу значно збільшує ймовірність руйнівної та незворотної руйнації клімату.

Організація Об’єднаних Націй попередила, що і з підвищенням температури на 1,5 C клімат у світі наближається до кількох переломних точок, які викличуть хвилі надмірної спеки, повені, голод і повсюдне руйнування екосистем.

Згідно з Паризькою угодою 2015 року, майже 200 країн зобов’язалися обмежити підвищення глобальної температури до 1,5 C і безпечно нижче 2 C.

Хоча нові висновки викликають занепокоєння, у звіті наголошується, що обмеження 1,5 C і 2 C є цільовими для планети протягом 20-30-річного періоду, тобто обіцянки офіційно ще не порушені.

Проте дані лякають. У червні температура була найбільшою за середню в частині південно-східної Європи, західної частини США, Мексики, Бразилії, північного Сибіру, Близького Сходу, північної Африки та західної Антарктиди.

Погода також була більш вологою в Ісландії, центральній та більшій частині південно-західної Європи. А сильні опади призвели до повеней у Німеччині, Італії, Франції та Швейцарії.

Площа морського льоду в Антарктиді була на 12% нижчою за середню, що є другим найнижчим показником за червень.

Дослідники кажуть, що рекордно високі температури не впадуть найближчим часом. Згідно з Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень США, температура до кінця літа буде вищою за середню.

"Я оцінюю приблизно 95% ймовірність того, що 2024 рік перевершить 2023 рік і стане найтеплішим відколи у середині 1800-х років почали реєструвати температуру на поверхні планети", – наголосив кліматолог з американської некомерційної організації Berkeley Earth Зек Хаусфатер.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...