Почесна відставка: ​Епіфаній розповів, що залишили опальному Філарету

Предстоятель ПЦУ наголосив, що не варто слухати плітки

У зв'язку із заявами почесного патріарха Православної церкви України (ПЦУ) Філарета про намір відновити Київський патріархат ніхто не планує його відлучення або відправлення на пенсію. Про це заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв'ю "ВВС News Україна", зазначають Патріоти України.

"Ми покликані бути єдиними. І не обговорювати ті питання, які вносять деструктив... Ми прагнемо єдності, ми прагнемо, щоб у нашій церкві панував мир. І тому я як предстоятель, і Священний синод, і всі архієреї надалі будемо все робити задля того, щоб у нашій церкві панувала єдність", – запевнив він.

Епіфаній додав, що у Філарета не будуть забирати Київську кафедру або Володимирський собор.

"Не потрібно слухати плітки. Ніхто не намагається нічого "відібрати". Під час засідання Священного синоду це була моя чітка позиція: ми не просто залишаємо патріарху Володимирський собор і резиденцію на Пушкінській, а залишаємо керування парафіями міста Києва", – підкреслив він.

Епіфаній запевнив, що він і надалі керуватиме єпархією міста Києва, крім Михайлівського Золотоверхого собору, який є кафедральним собором предстоятеля ПЦУ.

"Київ – усе місто, включаючи всі фінанси, які надходили в церковну касу, окрім Михайлівського монастиря, залишилися за почесним патріархом Філаретом", – підсумував він.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його голові ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

У травні виник конфлікт між почесним патріархом та Епіфанієм. Філарет надіслав запрошення для архієпископів, надруковані на бланках УПЦ Київського патріархату, на святкування дня пам'яті мученика Макарія 14 травня. Він заявив, що Київський патріархат не ліквідовано і припустив відділення УПЦ КП від ПЦУ.

14 травня на святкування у Володимирський собор у Києві приїхало тільки четверо єпископів із понад 60, яким розсилав запрошення Філарет.

Епіфаній зазначив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити фактично і юридично. На його думку, це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію і "всіх здобутків церковної незалежності". Він запевнив, що в ПЦУ нема розколу, додавши, що не поділяє думок Філарета, висловлених ним останнім часом.

Викликав на розмову у безлюдному місці: В Індії чоловік відрубав руку коханій, яка зібралася заміж за іншого

вівторок, 19 березень 2024, 7:38

В Індії молодий чоловік посварився із коханою через те, що її вирішили видати заміж за іншого, і відрубав їй руку, передають Патріоти України. 25-річний Ринку з округу Уннао штату Уттар-Прадеш кілька місяців зустрічався із дівчиною. Попри це, сім'я інд...

Перевтілення, що вражає! Дівчина з ожирінням з дитинства за рік схудла на 45 кілограмів і розкрила свій секрет (фото)

вівторок, 19 березень 2024, 7:23

Жителька Австралії, яка з дитинства страждала від зайвої ваги, схудла на 45 кілограмів за рік завдяки ходьбі та правильному харчуванню. Її історію розповідає New York Post, . 25-річна Саманта Абреу виросла у родині вихідців із Португалії. З раннього ві...