"Подарунок" від Зе-команди: Українцям різко підвищили абонплату на газ, переплачувати доводиться на 40%

В Україні оприлюднили розмір абонплати для всіх облгазів. У деяких населених пунктах платити доведеться удвічі більше. І на цьому подорожчання не зупиниться, передають Патріоти України,

Детальніше про те, як і чому перерахували плату за доставку газу і кому доводиться переплачувати до 40% за "втрачене" блакитне паливо.

Чому у всіх різні тарифи і хто буде переплачувати?

Вартість доставки газу скрізь різна. Раніше облгази займалися і доставкою, і розподілом блакитного палива. Зараз же ці функції розділили: одна компанія продає газ, а друга – займається його доставкою і розподілом по квартирах.

І якщо за використане блакитне паливо потрібно платити за лічильником і за тарифом свого постачальника, то за доставку потрібно щомісяця вносити абонентську плату. Її платимо облгазам.

Як розповіла членкиня Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко, абонплата в обставинах, що склалися, не могла не вирости: збільшилися складові ціни, починаючи від ремонтних робіт і закінчуючи заробітними платами.

Компанії подали свої розрахунки і комісія вже встигла їх затвердити. Нижче в таблиці можна ознайомитися з розміром абонплати:

Варто враховувати, що в таблиці вказано ціни без ПДВ. Щоб дізнатися кінцеву вартість, до тарифу потрібно додати 20%. Наприклад, для клієнтів "Тернопільгазу" ціна виросла з 1,35 до 2,64 грн за кубометр.

У НКРЕКУ пояснили: "Розмір абонплати залежить від протяжності мережі й кількості споживачів. Якщо населений пункт великий з малою кількістю мешканців, то цифра буде високою. У густонаселеному місті чи селі з незначною протяжністю ціна може бути низькою".

Українці платять близько 40% за газ, який втрачається дорогою

В Україні газопровідні мережі будувалися ще за часів СРСР і розраховані на 50-мільйонну країну. Але з того моменту не тільки різко скоротилося населення, але й зменшилося споживання газу. Блакитне паливо подорожчало, і українці почали економити, утеплювати будинки, встановлювати енергоефективні котли тощо.

В одному з облгазів ситуацію, що склалася, порівняли з дитячою пісочницею, яку наповнюють за допомогою величезної вантажівки, розрахованої для промислового використання, розповідає координаторка житлових програм "Опори" Тетяна Бойко.

Головна ж проблема – великі втрати газу дорогою. У деяких облгазів вони становлять 40%. І ці витрати доводиться компенсувати за рахунок високої ціни для кінцевого споживача.

"Якби втрати рахували за ціною газу влітку в 5 грн, то це одні витрати, а зараз втрачають 30-40% газу, який вже коштує 9 грн за кубометр. Це вже зовсім інші цифри. Цей газ могли закупити влітку, тоді була б інша ціна. Але за такої моделі повинна бути фінансова можливість закупити раніше, мають бути гарантії, фінансовий ресурс", – пояснює Бойко.

Теоретично українці можуть вносити абонплату, розмір якої буде на 20-30% меншим. Але для цього потрібно інвестувати мільярди в модернізацію мережі. Зрозуміло, такого ресурсу в облгазів немає. А щоб він з'явився, протягом кількох років українці повинні будуть у рази переплачувати за доставку блакитного палива, аби в майбутньому платити менше.

Абонплату на газ можуть знову підвищити вже у 2021-му

У НКРЕКП не стали відповідати на питання про те, чи будуть переглядати тарифи ще раз у 2021-му. Однак зазначили, що така ймовірність є. Ба більше, регулятори також розуміють: комунікації перебувають у жалюгідному стані і в них потрібно інвестувати величезні суми. І єдиний ресурс, який є зараз, – підвищення цін.

"Це тільки регулятор може сказати, чи будуть підвищувати ціни ще раз. Якщо говорити загалом, ми," Опора", підтримуємо те, що в облгазів мають бути тарифи, які покривають витрати", – додає Бойко.

До речі, щоб знизити розмір абонплати, потрібно скоротити обсяг використаного газу. Платити щомісячний внесок у рівних частинах потрібно незалежно від того, користувалися ви блакитним паливом чи ні. Всю кількість кубометрів, які використовували з жовтня позаминулого до жовтня минулого року, ділять на 12. Отриману цифру множать на тариф облгазу. Якщо ж із жовтня минулого до жовтня 2021-го використовувати менше газу, то у 2022-му розмір абонплати може знизитися.

Щоправда, тільки якщо зростання тарифів не покриє зниження обсягів споживання. Введення абонентської плати за газ – обов'язкова умова запуску ринку газу. Завдяки цьому в українців з'явилася можливість вибирати постачальника блакитного палива.

Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...