Податок на Google: Стало відомо, чи будуть українці платити за користування пошуковиком

Верховна Рада України прийняла у другому читанні "Закон Про податок на Google". У першу чергу, закон торкнеться світових техгігантів, які надають послуги в Україні. Однак це може торкнутися і звичайних українців, які користуються інтернетом. Що це за податок і які послуги можуть зрости в ціні для користувачів – читайте в нашому матеріалі нижче, передають Патріоти України.

Що це таке – податок на Google

Як пояснила народний депутат, голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина, новий закон не торкнеться простих користувачів і платити податок будуть тільки великі компанії.

"Верховна Рада у другому читанні прийняла так званий закон Про Google. Він припускає, що іноземні техногіганти будуть платити податок на додану вартість з електронних послуг. На тому ж рівні, що й українські компанії", - зазначила нардеп. Вона додала, що зміни торкнутися тільки іноземних компаній, які надають електронні послуги:

- вони реєструватимуться як платники ПДВ
- вводяться критерії визначення місця надання електронних послуг
- сплата податку - в Євро або доларах.

"Міжнародні компанії погоджуються з такою необхідністю, з їхнього боку проблем немає. А простого користувача соціальних мереж і пошукових сервісів це нововведення не торкнеться. Вони як і раніше будуть користуватися ними безкоштовно", - зазначила Гришина.

У законі чітко прописано, що платити цей податок доведеться тим компаніям, які діють в інформаційному просторі України та заробляють на мережевій рекламі. Податок не стосуватиметься простих користувачів соціальних мереж і пошукових сервісів.

Що входить в категорію послуг в Інтернеті

У список таких послуг входить надання цифрового контенту-книги, медіафайли, фільми, фото і картинки, реклама, передача прав на використання Програм, ведення статистики, зберігання та обробка інформації, підтримка сайтів, доступ до пошукових систем, ігри, доступ до ресурсів в Інтернеті, а також – до хмарних технологій.

Як це може торкнутися звичайних користувачів

Як відзначають автори цього законопроєкту, для звичайних користувачів нічого не зміниться, оскільки за фактом податок платитимуть ті компанії, які розміщують рекламу на сторінках соціальних мереж і на різних сайтах. Однак фахівці з ними не згодні, через те, що багато українців користуються платними послугами та підписками, використовують Інтернет-компанії для просування свого бізнесу.

Що кажуть експерти

Як повідомляє видання "Сьогодні", ПДВ братимуть за надання контенту, за який українці платять гроші. Це Підписка на сервіси музики, відео або кіно. Платні мобільні додатки або платні функції в цих додатках.

"У нас є багато міжнародних компаній, які надають українцям платні послуги. Наприклад, платну підписку. У того ж Google є преміум-підписка на YouTube, є платні функції у Facebook або Viber: стікери, дзвінки на Стаціонарні телефони. Зараз українці платять гроші за ці послуги, але з них ніяких податків не стягується. А цей законопроєкт вводить для таких платежів 20%-ний податок", - прокоментував новий податок digital-адвокат Андрій Шульгін.

Як буде діяти закон в Україні

"Легким движением руки...": З російської фігуристки злетіли штани під час виступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:44

З російською фігуристкою Єлизаветою Туктамишевою трапилася курйозна ситуація під час шоу у Владивостоці, повідомляють Патріоти України. Туктамишева з’явилася на льоду у червоному костюмі та розпочала виконувати свій номер під пісню популярної співачки ...

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...