Подібно до наркоманії! Надмірне перебування в онлайн сервісах негативно впливає на психіку

Проєкт доповіді Європейського парламенту щодо жахливих наслідків для психічного здоров'я надмірного перебування за екраном гаджетів закликає ЄС до розв'язання цієї проблеми, передають Патріоти України.

В середньому кожна четверта дитина чи молода особа у віці від 16 до 24 років, проводять в інтернеті понад 7 годин на день, а понад двох-трьох годин перед екраном вже вважається надмірним екранним часом.

У проєкті доповіді депутата Кім ван Спрарентак детально описуються проблеми, з якими може зіткнутися людина через надмірне перебвання в Інтернеті.

Дизайн, що "захоплює"

Як зазначається в доповіді сучасні онлайн-ігри, соціальні медіа, потокові сервіси для фільмів, серіалів або музики, онлайн-ринки або веб-магазини, а також програми для знайомств не призначені, щоб "обслуговували відвідувачів", а розроблені таким чином, щоб користувачі витрачали максимальну кількість часу, грошей на платформах.

Наприклад, "психологічними трюками, щоб утримувати споживачів онлайн", як вважають автори доповіді є такі функції, як нескінченна прокрутка або автоматичне відтворення за замовчуванням, функції сторінки «потягніть, щоб оновити» або персоналізовані рекомендації.

Щоб залучити користувачів розроблені функції впливають на «психологічні потреби, вразливість і бажання споживачів, такі як соціальна приналежність, соціальна тривога або страх втратити».Іншим прикладом, яка формує залежність є стер мління отримати якнайбільше лайків, що дає мозок сплеск дофаміну. А повідомлення заманюють споживачів на платформи, тиснуть на людей сповіщеннями про прочитання.

Наслідки для психічного здоров'я внаслідок надмірного користування Інтернетом

На думку нідерландського законодавця, залежність від використання Інтернету має подібні побічні ефекти як і від наркотичної залежності, які, на відміну від онлайн-залежностей, суворіше регулюються. Зловживання цифровими технологіями може призвести до зниження рівня сірої речовини в певних областях мозку, що трапляється з залежними від алкоголю чи героїну.

Надмірний час перед екраном і забагато соціальних медіа можуть спричинити неспроможність сконцентруватися, імпульсивність, розлади нейророзвитку, обмежити когнітивні здібності, спричиняє з труднощі з навчанням і пам’яттю, йдеться у звіті.

Зростає ризик стресу та вигорання, перевантаження інформацією та сенсорними подразниками.

Згідно з дослідженнями залежні користувачі вдвічі частіше, ніж користувачі, які проводять декілька годин в Інтернеті, мають такі проблеми психічного здоров’я, як депресія, низька самооцінка, розлади образу тіла, розлади харчової поведінки, тривога, високий рівень сприйманого стресу, нехтування родиною та друзями, втрата самоконтроль, відсутність сну.

Також у них існує ризик появи обсесивно-компульсивних симптомів, таких як нав’язливі покупки серед молоді або проблеми з виконанням повсякденних зобов’язань, що призводить до зниження оцінок, поганої успішності в школі, академічній успішності або поганої роботи.

У документі повідомляється, що зазвичай хлопчики, особи чоловічої статі проводять більше часу за іграми та електронними пристроями. Проте дівчата, жінки частіше страждають від наслідків надмірного перебування в Інтернеті. Жінки-користувачі Інтернету вдвічі частіше мають клінічно значущі рівні симптомів депресії, ніж чоловіки.

У проєкті звіту зазначається, що введення обмежень за часом для онлайн-сервісів недостатньо для розв'язання проблем залежності. Євродепутат вважає за необхідно встановити правила, які позбавлять онлайн-сервіси функцій, що викликають залежність у споживачів.

Вчені навіть придумали такий термін: Ось чому нам подобається шкідлива їжа

субота, 28 вересень 2024, 23:55

"Тиждень тому у своїх соцмережах я провела невеличке опитування серед Вас, дорогі друзі, чому, на Вашу думку, ми так любимо нездорову їжу? Було багато коментарів, всі різні: від таких, які стверджували, що їм ніколи не хочеться ані ніякої нездорової їж...

Російські хокеїсти-аматори під час гри здолали в рукопашній супротивника-ФСБшників. Чекісти образились і вирішили пересаджати більш вправних хлопців (відео)

субота, 28 вересень 2024, 22:40

У Біробіджані (Росія) шістьох гравців аматорської команди «Тафгай» затримали за побиття хокеїстів від ФСБ під час матчу Нічної хокейної ліги. . "Тафгай" зустрічався з командою "Фантом", що представляє регіональне управління ФСБ. Звичайна льодова бійка...