"Події розвиваються за найгіршим сценарієм": Синоптик попередила про нові хвилі спеки в Україні

Потужні хвилі тепла близько +35 градусів та вище будуть все частіше повторюватися в Україні. Про це в ефірі Радіо НВ заявила завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, зазначають Патріоти України.

За її даними, з середини 1990-х років минулого століття в Україні почали помічати істотне зростання температури повітря.

"Останні 30 і особливо п'ять останніх років є спекотними. І це свідчить про те, що у нас відбувається прискорення цих кліматичних змін. Такі процеси характерні не тільки для України, але і в цілому для нашої планети, північної півкулі також", - пояснила метеоролог.

За її словами, хвилі спеки в Україні відбуватимуться все частіше. "На жаль, вони дійсно будуть все частіше і частіше. Тобто це підвищення температури, яке у нас спостерігалося, воно буде і надалі, і цей процес стає більш інтенсивним. Все частіше і частіше ми говоримо про рекорди, і саме рекорди, пов'язані з аномально високою температурою", - розповіла вона.

За даними фахівця, причиною цих змін є людська діяльність, зокрема викиди парникових газів. "Тобто парниковий ефект посилюється, і ми бачимо, що у нас зараз події розвиваються за найгіршим сценарієм, який прогнозували кліматологи", - резюмувала Балабух.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Чи будуть забирати в ухилянтів водійські права: Юрист пояснив усі нюанси

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:28

Відповідно до нового закону про мобілізацію, ухилянтів можуть тимчасово обмежувати у праві керувати транспортом. З відповідним позовом до суду звертатимуться ТЦК та СП, передають Патріоти України. Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партн...