Покурити на здоров'я: 5 історій українців, які вживають марихуану в медичних цілях

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) нещодавно запропонувала змінити статус канабісу, оскільки є чимало доказів ефективного використання його в лікувальних цілях.

Вперше за 60 років експерти ВООЗ визнали, що препарати з марихуани мають потенціал для лікування болю та інших медичних станів, наприклад — епілепсії, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

«З огляду на це, канабіс і його смолу слід перевести на рівень контролю, який попереджає шкоду від його використання і в той же час не буде бар'єром для досліджень, розробки препаратів на їх основі і доступу до них для медичних цілей», — зазначено в звіті ВООЗ.

Найчастіше медичну марихуану приймають для контролю больових симптомів. Хоча канабіс недостатньо сильний для боротьби з гострим болем, наприклад, післяопераційним, він вважається досить ефективним засобом для полегшення хронічного болю, нудоти, для нормалізації сну, використовується як релаксант для м'язів і допомагає долати тремор пацієнтам з хворобою Паркінсона.

Досить перспективними також вважаються дослідження в галузі застосування медичного канабісу тими, хто страждає на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — в першу чергу, військовослужбовцями, які повернулися із зон конфліктів.

Досвід таких країн, як США, де медична марихуана дозволена в 29 штатах і Вашингтоні, столиці країни, показує, як змінюється життя пацієнтів після легалізації подібних препаратів.

Відповідно до одного з досліджень, коли медичний канабіс у США був дозволений, то число рецептів на опіоїдні препарати (в першу чергу, вікодин і морфій) в країні знизилося на 2,2 мільйона на рік. Інше дослідження показало, що в штатах, де медичний канабіс дозволений, число щорічних передозувань опіоїдними препаратами зі смертельними наслідками на 24,8% нижче, ніж у штатах, де такий канабіс заборонений.

У більшості випадків препарати на основі марихуани дозволені людям, що страждають на рак, глаукому і низку інших захворювань, при відновлювальних процесах після інсульту, при депресіях та деяких травмах.

Але легалізація таких препаратів — це завжди довгий і непростий шлях. В Україні канабіс внесений до списку особливо небезпечних наркотичних засобів і заборонений на всіх рівнях. Законопроєкт, який був поданий до Верховної Ради, за словами міністерки охорони здоров'я Зоряни Скалецької, викликав ряд питань — зокрема, мова йде про необхідність перенести канабіс з категорії наркотиків, обіг яких заборонено, до категорії речовин, обіг яких обмежено.

hromadske поговорило з українцями, які сьогодні приймають медичний канабіс в лікувальних цілях на свій страх і ризик. Але він істотно полегшує їхній стан, тому вони йдуть на те, що наразі вважається дією з кримінальною відповідальністю. Імена жінок-героїнь змінено.

Тетяна, діагноз — рак молочної залози

Я пройшла курс лікування, все було добре, але минуло більше року, і у мене виявили метастази в головний мозок. Розмір утворення був такий, що була показана тільки трепанація.

Операцію зробили восени 2018-го, призначили хіміотерапію, ось тоді я і почала курити медичний канабіс. Він знімав загальний хворобливий стан, допомагав заснути. Я довгий час була на дексаметазоні, у мене в якийсь момент почалися генералізовані судомні напади з втратою свідомості. І саме канабіс знімав симптоматику і судоми. Зараз хвороба знову прогресує, проходжу повне опромінення голови.

Канабіс прибирає нудоту, притупляє головний біль, дає можливість заснути. Після нападів, які тривають від 5 до 15 хвилин, організм відходить тиждень чи два. Я також використовую масло, але покурити мені краще — швидше розслабляє.

Слідкую за своїм станом, якщо бувають напади, можу і вдень покурити. Грам коштує 200-250 гривень, це не всі гроші світу, тут важливо інше — щоб це був медичний канабіс, у мене ж мета не «поїхати» після того, як покурила. І обов'язково приймаю ті протисудомні, які виписав лікар.

Правда, є нюанси — треба бути вдома, щоб можна було лягти і лежати, це не для активного способу життя. Або на ніч покурив — і спати.

Після операції якість життя погіршилася через напади. Але канабіс допомагає з цим всім якось жити і, думаю, позбавляє від прийому купи препаратів — я не вживаю ані снодійне, ані антидепресанти.

Ольга, діагноз — рак шийки матки

Зараз у мене рецидив у легені після запалення. Чесно кажучи, я довго не наважувалася, зважувала всі «за» і «проти», не знала, де саме можна дістати і скільки це буде коштувати. Але інтуїтивно зрозуміла, що це мені допоможе. І цього літа почала приймати масло канабісу на ніч. У мене знову з'явився апетит, сон став кращим. Іноді роблю перерву на тиждень, але відчуваю, бачу по своєму стану і нервозності, що треба приймати частіше.

А ще я дуже переживаю, що якщо медичний канабіс легалізують, ціна для нас буде дуже висока — я не думаю, що він буде дешевим

Світлана, діагноз — рак молочної залози

Я вживала масло канабісу під час хіміотерапії після рецидиву, були пекельні болі і без масла ночі не спала, а з ним засинала. Раніше просто не знала про його існування, не розуміла, куди бігти, а коли мені дістали канабіс і почала приймати — нормалізувався сон, зранку встаю і відчуваю — відпочила. Приймаю за потреби, коли дуже втомилася і не можу заснути або коли є біль.

Євген Белицький, діагноз — невроз

Коли мені було 20 років, у мене з'явився свій бізнес, але так склалося, що в силу деяких факторів у мене стався невроз. Частково впоратися з ним мені допомагав канабіс. Але за якийсь час цей невротичний розлад привів мене до психіатричної клініки. Там мені давали препарати, від яких я відчував себе так, ніби я овоч. Скажу, як є: клініка мені допомогла, тому що я вживав різні речовини, в тому числі кокаїн, амфетамін та інші.

Протягом року після того, як я звідти вийшов, я не вживав нічого. Але потім знову спробував канабіс. Зараз мені 27 років, і це все, що я зараз вживаю. Можу ще випити домашнього вина. Я вважаю, що медичний канабіс — це найкраща природна седативна речовина, вона як ромашка, і дуже добре допомагає вирішувати проблеми з нервами.

Ірина, діагноз — рак молочної залози

У мене було вісім хіміотерапій, ось тоді я і почала приймати масло і вейп. Стала після того спати (покращився психологічний стан), змогла їсти (прибирало нудоту), зникли болі суглобів, ломота в тілі. Звичайно, у мене була і премедикація, але я майже не вживала ліків між «хіміями». Просто могла посміхатися і спілкуватися з людьми — медичний канабіс дуже заспокоював нерви і допомагав розслабитися.

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...