Покинув блокпост заради ночі з коханою: На Волині молодого воїна судять за дезертирство

На Волині затримали військовослужбовця, який покинув службу на блокпості і поїхав до дівчини, щоб провести з нею ніч. Про це передає місцеве видання "Аверс", передають Патріоти України.

Військового затримали на виїзді з міста Володимир. Він мав нести службу на блокпосту в іншій частині області, але поїхав до дівчини. Юнак запевняє, що якраз повертався назад на місце служби. За інформацією видання, хлопцеві "ледь за 20-ть". На блокпосту він був тимчасово і мав вирушати у зону бойових дій.

Закоханому захисникові інкримінують дезертирство. Йому загрожує ув’язнення на термін від п’яти до 12 років. Хлопця затримали.

Що кажуть військовий і його дівчина

"Я в жодному випадку не хочу нагнітати на своїх командирів, але від 24 лютого (2022 року. – Ред.) перебивати мою обов’язкову щорічну відпустку тим, що я сильно молодий? Вони таким чином загнали мене в кут. Я в будь-якому випадку повернуся, тому що мені соромно, що я зараз перебуваю тут, а мої брати воюють на полі бою. Я хочу воювати й повернутися назад", – розповідає військовослужбовець.

Дівчина військового надала письмові пояснення. "Він приїхав близько 23-ї години. До ранку перебував з нею. Вранці 19 травня близько восьмої години виїхав назад до військової частини. Ввечері, коли приїхав, вона чула, що він спілкувався та повідомляв комусь, що буде о 10-й годині на місці", – розповідає адвокатка фігуранта.

Адвокатка переконана, що підозра саме в дезертирстві необґрунтована. Каже, що умисних дій, аби назавжди ухилитися від виконання військового обов’язку, хлопець не вчинив.

Що кажуть захист, прокурор і суд

"А як це називається. Залишив блокпост. Оператор ППО залишив місце служби. Поїхав. Це не прямий умисел? Чи він не усвідомлює, що місце його служби – це блокпост?", – обурюється суддя Волинського апеляційного суду Олег Клок.

Адвокатка своєю чергою відповідає, що військовий повідомляв командирів про те, що їде з блокпосту: "Командирам він повідомив. У його телефоні, крім дзвінків командирам і дзвінків від них, є ще звукове повідомлення. Командири, коли їх допитували в судовому засіданні, повідомили, що він не збирався назавжди покидати військову частину й ухилятися від військової служби".

Вона додає, що у військового хороша підготовка. "Він має гарну військову підготовку. Перед цим проходив строкову службу. Одразу був мобілізований, і від початку війни проходить службу. Тому прийшов наказ на його переведення в загін особливого призначення. Людина має гарну підготовку і може бути корисною для держави, ніж у слідчому ізоляторі. Я думаю, що нам якраз таких бійців зараз не вистачає. Крім того, в судовому засіданні командири не сказали жодного негативного слова. І взагалі за час військової служби в нього немає якихось правопорушень чи дисциплінарних стягнень", – розповідає правозахисниця.

Відсутність юнака виявив командир взводу, який проводив перевірку. "Самовільно залишив місце бойового чергування відразу після заступання. Тобто в нього вже був умисел на самовільне залишення ще перед заступанням", – стверджує військовий прокурор Олександр Жовтоніг.

На його думку, йдеться саме дезертирство. "Мети повернутися в нього не було, тому що він був затриманий аж на наступний день о дев’ятій годині ранку працівниками поліції вже на автомобілі. Який у нього подальший був умисел? Нам це невідомо. Можливо, він хотів кудись далі поїхати", – каже прокурор

Натомість адвокатка запевняє, що хлопець їхав у напрямку свого місця служби, був у військовій формі й одразу повідомив поліції, куди прямує. На час розслідування його залишають під вартою. Мама та дівчина шукають гроші, аби внести 214 тисяч гривень застави.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...