Полюбляєте піцу і картоплю фрі? Вчені виявили, що в цьому винна "чорна смерть" 14 століття

Дослідження людського мікробіома показало, що Чорна смерть або чума могла посприяти нашій сьогоднішній любові до нездорової їжі, пише DailyMail, передають Патріоти України.

Друга пандемія чуми, яка сталася в середині XIV століття, також відома як Чорна смерть, вбила до 60% людей у Європі та змінила хід історії. Спершу чума викликала лихоманку, занепад сил і блювоту, а після — хворобливі пухлини, звані бубонами, на стегнах, шиї, пахвах і в паху.

Тепер же експерти припускають, що вплив Чорної смерті був набагато більшим, ніж здавалося. Пандемія чуми могла стати причиною нашої сьогоднішньої любові до нездорової їжі через зміни в гігієні та харчуванні, що відбулися в той період.

Аналіз затверділих (кальцинованих) зубних бляшок скелетів, що охопив тисячі років, показав, що бактерії, які домінують у нашій ротовій порожнині, пов'язані з дієтою з низьким вмістом клітковини та високим вмістом вуглецю, а також споживанням молочних продуктів.

Усі ці характеристики підходять під сучасне визначення нездорової їжі, і Чорна смерть могла спровокувати домінування вищезазначених бактерій.

Особлива суміш бактерій, яка називається мікробіомом, пов'язана з нашим здоров'ям: імунітетом, серцем, мозком, але також може спричиняти і деякі захворювання.

Дослідження було опубліковано в журналі Nature Microbiology, його провела команда вчених із Пенсільванського державного університету в США та Університету Аделаїди в Австралії.

"Сучасний мікробіом людини пов'язаний із широким спектром хронічних захворювань, включно з ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та поганим психічним здоров'ям. Розуміння походження цих мікробних спільнот допоможе нам у лікуванні цих захворювань", — каже професорка Лаура Вейріч.

Вони та її команда зібрали зразки із зубів 235 осіб, похованих у 27 археологічних об'єктах Англії та Шотландії, у період з 2200 р. до н.е. по 1835 р. н.е. Далі вчені ідентифікували в зубах 954 види мікробів, які розділилися на дві окремі спільноти бактерій.

В одній групі бактерій домінував вид Streptococcus, який поширений у роті сучасних людей, а в іншій — Methanobrevibacter, який здебільшого вважається вимерлим.

Результати аналізу показали, що майже 11% виявлених варіацій мікробіомів можна пояснити змінами в історії людства, включно з Чорною смертю.

"Ми знаємо, що ті люди, яким вдалося пережити другу пандемію чуми, від самого початку були більш заможними і могли собі дозволити калорійну їжу. Можливо, що пандемія спричинила зміни в раціоні людей, які, своєю чергою, вплинули на склад їхнього мікробіома порожнини рота. Це перший випадок, коли наука знайшла докази, що на мікробіом у нашому організмі могли вплинути такі події, як давні пандемії", — підсумували автори дослідження.

Повільне вбивство заради автівки?: Киянин місяцями труїв свою дружину (фото)

понеділок, 20 січень 2025, 14:42

У Києві 67-річний чоловік місяцями труїв свою 60-річну цивільну дружину. Причиною смерті жінки стала хвороба печінки, викликана отруєнням хімічною речовиною, яку їй підсипав у їжу чоловік. Про це повідомляє прес-служба столичної прокуратури, передають ...

Не від хорошого життя: Літні японці добровільно сідають до в'язниць

понеділок, 20 січень 2025, 14:17

Жителі Японії похилого віку добровільно прагнуть сісти у в'язницю заради виживання. Про це йдеться у відповідному матеріалі СNN, передають Патріоти України. Як випливає зі статті, найбільша жіноча в'язниця Японії заповнена переважно представниками похи...