Польські археологи знайшли 500-річний компас, який належав Миколаю Копернику (фото)

Археологи в Польщі знайшли 500-річний компас, який, схоже, належав Миколаю Копернику. Вчений найбільш відомий своєю геліоцентричною моделлю Сонячної системи, в якій планети обертаються навколо Сонця, а не навколо Землі, як якийсь час вважалося. Про знахідку повідомляє LiveScience, передають Патріоти України.

Це двосторонній металевий пристрій, також відомий як дільник, який вчені використовували для точних вимірювань у картографії, геометрії та астрономії. Знахідку XVI століття виявили в мережі підземних тунелів під канонічними садами польського міста Фромборк, де жив, працював та помер Коперник. Це вже третій подібний екземпляр, знайдений у Польщі.

Польські археологи отримали дозвіл на розвідку та використовували георадар для пошуку тунелів. Їхня робота окупилася - той справді виявив вхід. Розкопки ґрунту в тунелях виявили багатовіковий компас. Автентичність артефакту вже підтвердили та орієнтовно датували його XV-XVI століттями. "Дуже ймовірно, що це був предмет Миколая Коперника, оскільки ми проводили роботи в одному з його садів", - засвідчили археологи.

Чим славетний Коперник

На додаток до припущення, що планети Сонячної системи обертаються навколо Сонця, а не навколо Землі, Коперник припустив, що наша планета здійснює один оберт навколо своєї осі на день. Він також припустив, що повільні зміни напрямку осі Землі викликають рівнодення.

Миколай Коперник прожив значну частину свого життя у Фромборку і певний час був духовною особою місцевого кафедрального собору. "Ця знахідка має велике історичне значення (...) відкриття цього інструменту дає нам унікальне розуміння методів роботи Коперника та його впливу на розвиток науки в Європі", - пояснили історики своє ставлення до знахідки. Компас вже передали Музею Миколая Коперника, у колекції якого є схожа річ.

Зараз йому має бути 70 років: "Куленепробивний" крокодил з'їв сотні людей (фото)

понеділок, 26 серпень 2024, 23:00

Мешканці берегів озера Танганікія в Бурунді десятиліттями живуть у страху — їх роками тероризує крокодил-вбивця. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Коли в 70-х роках на береги озера почали виносити випотрошені трупи і відрубані ноги, с...

Польські археологи знайшли 500-річний компас, який належав Миколаю Копернику (фото)

понеділок, 26 серпень 2024, 22:29

Археологи в Польщі знайшли 500-річний компас, який, схоже, належав Миколаю Копернику. Вчений найбільш відомий своєю геліоцентричною моделлю Сонячної системи, в якій планети обертаються навколо Сонця, а не навколо Землі, як якийсь час вважалося. Про зна...