Помер колишній голова СБУ

У п'ятницю, 14 січня, у віці 82 років помер колишній голова Служби безпеки України, генерал армії Леонід Деркач. Про це на своїй сторінці у Telegram повідомив його син, народний депутат України Андрій Деркач, передають Патріоти України.

Причини смерті колишнього голови СБУ наразі невідомі – прощання з ним відбудеться у неділю, 16 січня, о 12.00 у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. "З земного життя пішов мій батько. Мій друг. Мій наставник. Разом з ним пішла частина світу, який завжди був поряд. Царство Небесне…", - пише Деркач-молодший.

Життєвий шлях

Леонід Деркач народився 19 липня 1939 року у Дніпропетровську (зараз – Дніпро). Свою трудову діяльність він розпочав у 1957 році на Південному машинобудівному заводі, де працював слюсарем. У період із 1958 по 1961 роки він навчався у Дніпропетровському механічному технікумі, паралельно працював помічником майстра.

У 1961-1964 роках служив у Радянській армії, потім закінчив у 1970 році фізико-технологічний факультет Дніпропетровського державного університету (нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара) за спеціальністю "інженер-механік літальних апаратів". Працював старшим інженером-технологом на Південному машинобудівному заводі.

У березні 1972 року почав працювати в управлінні КДБ Української РСР в Дніпропетровській області. Пройшов кар'єру від оперуповноваженого до старшого оперуповноваженого відділу, а згодом - начальника відділення. Закінчив Вищі курси КДБ у 1973 році.

Також обіймав посади заступника директора Павлоградського механічного заводу, начальника Павлоградського міського відділу УКДБ УРСР у Дніпропетровській області з 1983 до 1988 року, а потім працював начальником відділу кадрів УКДБ УРСР у Дніпропетровській області.

Після розпаду СРСР у 1991 році перевівся до Служби безпеки України – пройшов кар'єрний шлях від заступника начальника управління СБУ у Дніпропетровській області до першого заступника голови СБУ. Деякий час очолював Державний митний комітет України, який пізніше став Державною митною службою.

З квітня 1998 року до лютого 2000 року очолював СБУ. На цій посаді став відомий у пресі як герой низки скандалів, включаючи т.зв. "касетний" - вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

У 2002-2006 роках був народним депутатом України. Звільнений з військової служби влітку 2006 року з правом носіння військової форми одягу - мав низку нагород, включаючи іменну зброю. Звання "генерал армії" отримав у серпні 2000 року.

У Євпаторії понад 200 тварин загинули під час пожежі у зоопарку

вівторок, 16 квітень 2024, 11:44

В тимчасово окупованій Євпаторії вночі згорів екзотаріум Тропік-парк, на пожежі врятовано жінку та двох ведмедів. Про це повідомляють російські ЗМІ у вівторок, 16 квітня.Зазначається, що повідомлення про спалах надійшло до служби порятунку о 02:33. Вог...

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...