Помер режисер культових фільмів "Асса" та "Сто днів після дитинства"

Радянський та російський сценарист та кінорежисер Сергій Соловйов помер у Москві, йому було 77 років. Причини смерті поки не повідомляються. За інформацією "Комерсанта", у січні 2020 року режисер переніс ішемічний інсульт, його госпіталізували у тяжкому стані, інформують Патріоти України.

Соловйов навчався у ВДІКу у майстерні Михайла Ромма, а з 1969 року працював на "Мосфільмі". Перший глядацький успіх прийшов до молодого режисера з фільмом "Сто днів після дитинства" (1975) - ліричної підліткової мелодрами про життя у літньому піонерському таборі. Головну роль у фільмі виконала 14-річна Тетяна Друбич, яка пізніше стала дружиною та музою режисера.
Фільм отримав кілька престижних премій, зокрема, приз за режисуру на Берлінському кінофестивалі. Тему першого кохання та крихкості підліткової свідомості Соловйов продовжив у фільмах "Рятувальник" та "Спадкоємиця по прямій" - ці картини утворили своєрідну трилогію.
У розпал перебудови Соловйов знімає свій найвідоміший фільм "Асса" (1988) - музичну драму, в якій відбився розквіт російського року, представленого піснями Бориса Гребенщикова, Жанни Агузарової та Віктора Цоя.
Історія протистояння кримінального авторитету та цеховика Кримова та ексцентричного рок-співака Бананана, закоханих у медсестру Аліку, швидко стала хітом радянського прокату, а фінальний епізод фільму - виступ Цоя з піснею "Ми чекаємо змін" у переповненому ресторані - одним з головних символів радянського протесту.

Мотиви "Асси" отримали продовження у фільмах "Чорна троянда - емблема смутку, червона троянда - емблема кохання" та "Будинок під зоряним небом". Ці картини теж утворили своєрідну трилогію, темою якої цього разу став злам епох, страх і невизначеність через радикальні зміни у країні.

У 2000 році Соловйов випустив фільм "Ніжний вік", знятий за сценарієм власного сина Дмитра, який виконав у ньому головну роль. Герой картини - простий радянський хлопчина Іван Громов, становлення якого відбувається на тлі перебудови та розрухи 1990-х років і який важко знаходить своє місце в житті в епоху змін.

Продовження культової "Асси" під назвою "2-Асса-2" вийшло на екрани у 2007 році - цього разу композитором фільму став Сергій Шнуров, а з акторського складу у сіквел повернулися Сергій Бугаєв та Тетяна Друбич. Повторити приголомшливий успіх першої "Асси" Соловйову не вдалося - у прокаті фільм пройшов непомітно, зібравши в основному негативні відгуки глядачів.
Однією з останніх режисерських робіт Соловйова стала екранізація "Анна Кареніної" (2009), головну роль якої знову зіграла муза режисера Тетяна Друбич. Фільм також став останньою роботою в кіно Олександра Абудулова (Стіва Облонський) та однією з останніх ролей Олега Янковського (Каренін).

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...