Помер український письменник-фантаст Сергій Дяченко

У віці 77 років помер відомий український письменник-фантаст Сергій Дяченко. Про трагічну новину повідомила його дружина Марина, передають Патріоти України.

Допис з датою смерті з'явився на її сторінці в Facebook. "Сергій Дяченко. 14 квітня 1945 -– 5 травня 2022", – написала вона. Причини смерті наразі не розголошуються.

Талановитий письменник народився в Києві, як і його дружина Марина Дяченко, з якою вони написали не одну культову книгу. В молодості Сергій Дяченко працював лікарем-психіатром та допомагав людям. Здобув ступінь кандидата біологічних наук та закінчив сценарний факультет у Всеросійському державному інституті кінематографії.

Талант до створення цікавих сюжетів відкрив у собі наприкінці 1970-х, коли почав активно захоплюватися написанням сценаріїв. Був автором історії телеепопеї "Микола Вавілов" та художнього фільму "Голод-33". Із майбутньою обраницею познайомився на початку 1990-х. 1993 року пара одружилася, а вже 1994-го почала писати фантастичні романи та повісті. З 2004 по 2009 роки подружжя жило в Москві, після чого переїхало в Лос-Анджелес. Закохані виховували дочку на ім'я Анастасія.

Найпопулярніші роботи подружжя – трилогія "Відьмине століття" (1997–2020), цикл "Блукачі", дилогія Vita Nostra (2007, 2021), романи "Печера", "Мідний король", "Брамник" та багато інших, а також сценарій до фільму "Заселений острів" (2008).

Останньою прижиттєвою книгою Марини та Сергія був роман у повістях "Масштаб".

У 2005 році на європейському конвенті фантастів Eurocon подружжя назвали "найкращими письменниками-фантастами Європи", адже вони писали переважно у жанрі наукової фантастики, фентезі та казок.

Цікаво, що Сергій Дяченко полюбляв писати один до того, як зустрів свою обраницю Марину. Зокрема, у 70-х він створив свій перший великий твір – детективний роман "Симфонія". Проте після багатьох років шлюбу літератор казав: "Не існує письменника Сергій Дяченко – є письменник Сергій та Марина Дяченко".

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....