Помер відомий львівський кіномитець

У травні митець потрапив у ДТП, з того часу був у комі.
Фото: Центр міської історії

Вчора, 11 червня пізно ввечері, зупинилося серце відомого кіноаматора, митця та винахідника. Про це пишуть "Фотографії старого Львова", посилаючись на повідомлення дружини митця, інформують Патріоти України.

15 травня цього року Орест Бачмага потрапив ДТП, опинився у лікарні з черепно-мозковою травмою, переніс операцію і з цього часу перебував у комі. Родина, друзі та всі, хто знав митця збирали кошти на лікування, але це не допомогло.

Його кінороботи були цілою подією у житті львівського кінематографа. Торік Міський медіаархів Центру міської історії оцифрував 10 фільмів Ореста Бачмаги й відтоді їх показували й у Львові, і на інших міжнародних подіях. Зокрема на Ars Electronica та DocuDays. Також у Центрі міської історії зняли фільм про кіноаматора.

"Попри те, що Орест Бачмага знімав свої фільми на піку популярності кіноаматорства в 1970-80-х рр., його роботи вирізняються уважністю до природи, деталей навколишнього світу, а також технічною скрупульозністю. Власне природа і спостереження за її змінами є головною темою для автора. Водночас його захоплення технологією відкривають незвичний спосіб балансувати між живим світом та технікою. Фільми давали можливість Оресту Бачмазі показати свій спосіб взаємодії з навколишнім середовищем, поміщаючи себе, або власний погляд у центр сюжету", – писали у Центрі міської історії.

Фільм "Мої вихідні" – це автопортрет відзнятий у 1987 році на 8-мм кінокамеру, де можна подивитися і послухати світ очима і вухами Ореста Бачмаги. Фільм "Пепе" – це наївна комедія з кінця 1970-х, до зйомок якої було залучено місцевих хлопців із Винник. Оригінальний фільм був німий, але у 2020 році музику до нього написали Регіна Железнякова (Regina Collage) та Павло Олефіренко (Pilikayu).

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...