Помер відомий український поет, лауреат Шевченківської премії

У Миколаївській області на 66-му році життя помер відомий радянський і український поет, публіцист, есеїст, перекладач Дмитро Кремінь. Про це розповіла на своїй сторінці в Facebook секретар Національної спілки письменників України Тетяна Винник, повідомляють Патріоти України.

Дмитро Дмитрович Кремінь народився 21 серпня 1953 року в селі Суха Іршавського району Закарпатської області. Закінчив філологічний факультет Ужгородського університету. Під час навчання разом з друзями займався самвидавом і випустив альманах "Скриня". За публікації в альманасі Кремінь був підданий критиці і репресіям. У нього був проведений обшук і вилучені рукописи.

Після навчання став працювати викладачем у Миколаївській області. Паралельно займався творчою та журналістською діяльністю.

В 1979 році став членом Національної спілки письменників. У 2010 році зайняв пост голови Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України та пост головного редактора журналу "Соборна вулиця".

Володар багатьох літературних премій, в тому числі і державної премії України імені Тараса Шевченка за збірку поезій "Пектораль". У 2016 році отримав звання Заслуженого діяча мистецтв України. Також Дмитро Кремінь займався перекладами з німецької, грузинської, осетинської, російської та інших мов.

"Щойно зателефонувала голова Миколаївської письменницької організації НСПУ Віра Марущак, повідомила сумну звістку: сьогодні пішов у засвіти поет, перекладач, публіцист, есеїст, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Шевченківської премії Дмитро Дмитрович Кремінь", - повідомила на своїй сторінці Тетяна Винник і висловила співчуття рідним.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...