Помер видатний український скульптор Володимир Чепелик, чиї пам'ятки стали обличчям Києва

У вівторок, 13 квітня, помер відомий український скульптор Володимир Чепелик. Він також був почесним громадянином столиці та головою Національного союзу художників України.

Про смерть 75-річного скульптора повідомив Департамент культури Київської міської адміністрації на своїй сторінці в Facebook.

Чепелик народився 17 жовтня 1945 року в Києві. У 1972 році він закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури. Протягом 30 років він очолював Національну спілку художників.

Був нагороджений почесною грамотою Кабінету Міністрів (1998), золотою медаллю Академії мистецтв України (2005), Почесною грамотою Верховної Ради України (2005), орденом "За заслуги" I (2007), II (2004) і III (1998) ступенів та ін.

Популярність Чепелик отримав як автор пам'ятника Михайлу Грушевському, який знаходиться у Києві біля Будинку вчителя.

Пам'ятник Михайлу Грушевському

Ще одна його відома робота - це пам'ятник народному артисту Миколі Яковченку. Він встановлений у парку перед театром Івана Франка, на сцені якого Яковченко грав з 1928 року.

Пам'ятник Миколі Яковченку

У Києві також є ще одна його знаменита робота. Мова йде про пам'ятник жертвам чорнобильської аварії, який знаходиться на Святошино.

Пам'ятник жертвам чорнобильської аварії

Варто зазначити, що пам'ятники авторства Чепелика встановлені і в інших містах України, а також і за межами країни.


Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...