Померла на 24 хвилини: Жінка відверто розповіла про свою клінічну смерть

Жінка, яка пережила клінічну смерть, відверто розповіла про свій навколосмертний досвід. Про цепише nypost.com. Письменниця Лорен Канадей була оголошена "мертвою" після того, як її серце припинило битися на цілих 24 хвилини, перш ніж її реанімували, передають Патріоти України.

"У лютому цього року в мене вдома сталася раптова зупинка серця — мій чоловік зателефонував 911 і почав робити штучне дихання. Швидкій допомозі знадобилося 24 хвилини, щоб реанімувати мене. Після 9 днів перебування у відділенні інтенсивної терапії мене визнали "когнітивно недоторканою" і на МРТ у мене не було видимих ушкоджень головного мозку" - поділилася вона.

Результати її електроенцефалограми - тесту, що вимірює електричну активність мозку - виявилися нормальними, попри те, що одразу після реанімації у неї стався епілептичний напад, який тривав понад 30 хвилин. Парамедики пов'язали її зупинку серця з ускладненнями, спричиненими COVID, тест на який у неї виявився позитивним під час вступу до відділення інтенсивної терапії, повідомила Канадей.

З клінічної точки зору авторка, яка описує свій досвід у мемуарах "Авеню Незалежності", зазнала аутореанімації. Це рідкісне явище, точна причина якого залишається невідомою, виникає коли пацієнт, "оголошений померлим від зупинки серця, раптово подає ознаки життя", створюючи враження, ніби він повернувся з мертвих, хоча насправді він ніколи не вмирав.

Її випадок особливо цікавий, оскільки більшість людей не живуть довго після свого воскресіння. Із 65 задокументованих випадків у період від 1982 до 2018 року лише 18 осіб повністю одужали.

Відповідаючи на запитання про те, як чоловік реанімував її, Канадей сказала: "Мій чоловік робив СЛР протягом 4 хвилин, і оператор сказав йому, що робити, він ніколи цього не робив. На щастя, ми були неподалік пожежної частини, і через 4 хвилини прибули лікарі швидкої допомоги!".

Таким чином вона завжди вважатиме свою другу половинку своїм "героєм". "Я перебувала в комі 2 дні, а коли отямилася, то була дуже розгублена через інтубацію, і ще декілька днів у мене не було короткочасної пам'яті", — поділилася вона. "Я так і не пам'ятала ні того, що було тиждень тому, ні більшу частину часу, проведеного у відділенні інтенсивної терапії, і приблизно за місяць до цього я була у тумані".

Вона сказала, що також зазнала деякої посмертної амнезії, описавши: "Я не знаю, коли я почала розуміти, який це був рік, і точно відповідати на запитання, але я думаю, що це сталося через декілька днів. Мені розповідали, що я весь час забувала, чому опинилася у лікарні".

Її танець зі смертю не був схожий на "глибокий сон", який так часто зображують у фільмах та інших засобах масової інформації. Вона також не бачила, щоб її життя проносилося перед її очима – симптом, описаний багатьма. Можливо, найбільш захопливим було почуття "надзвичайного спокою" Канадей, яке, за її словами, залишалося з нею "декілька тижнів після пробудження".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

"Ми ще подивимося ці моменти": Шовковський висловився про розгромну поразку "Динамо" від "Лаціо" у стартовому турі Ліги Європи

четвер, 26 вересень 2024, 23:25

Головний тренер київського "Динамо" Олександр Шовковський прокоментував розгромну поразку від римського "Лаціо" в матчі першого туру основної стадії Ліги Європи сезону-2024/25, передають Патріоти України. Номінально домашній для "біло-синіх" поєдинок н...