Померлих ховали догори ногами: Вчені розкрили таємницю незвичайних гробниць (фото)

Вчені з Кембриджського університету розкрили загадку знайдених в Великобританії сотень перевернутих гробниць бронзового віку. На їхню думку, незвичайне поховання пов'язане з вірою в містичне існування підземного світу. Дослідження опубліковано в журналі Antiquity, повідомляють Патріоти України.

В статті йдеться про невеликі кургани. У кожному знаходилася похоронна урна (кенотаф) конічної форми. Останки людей в них були поміщені вертикально, догори ногами. Археологи звернули увагу, що всі поховання зроблені на невеликій глибині. Зверху похоронні урни були присипані тонким шаром землі. Створюється враження, що померлий ногами як би торкається поверхні, але тільки з іншого боку.

Вчені довго билися над загадкою, чому людей ховали догори ногами. У новому дослідженні вони посилаються на теорію, що розумами людей бронзового віку керувала ідея, що бути мертвим - це не тільки фізичний стан і що існує якесь потойбічне царство.

Науковці висунули гіпотезу, що організатори похоронних курганів висловлювали дві основних містичних метафори. Перша: що мертві знаходяться в підземному світі, тобто під курганом. Друга: що вони ходять по землі так само, як ходять по ній і живі люди.

Мертвих ховали догори ногами, щоб вони, по суті, не "впали" після поховання на землю з того боку і щоб їх ноги відразу торкнулися поверхні в підземному світі. Таким чином, перевернуті гробниці є археологічним доказом існування вірувань про те, що земна поверхня є кордоном між світом живих і мертвих.

"Оскільки мертвих рідко ховали на глибині більше метра від поверхні землі, ми припускаємо, що люди бронзового віку могли уявляти собі підземний світ як такий, що знаходиться просто під поверхнею, дуже близько до живих. Ця ідея має паралелі і в іншому регіоні. Так, за переказами, перевернутий підземний світ саамів, Джабмеайно, також лежав просто під землею", - пишуть вчені.

Незвичайні кургани зводилися на території Великобританії в період від 2400 до 1500 року до нашої ери. У найбільш ранніх знаходили останки людей, яких ховали в положенні "сидячи". Близько 2100 року до нашої ери з'явилися кремаційні поховання, а в період з 1800 по 1500 роки до нашої ери це взагалі була практично єдина форма поховання в Британії. Близько 1500 року до нашої ери ця похоронна традиція раптово зникла, а кургани раннього бронзового століття почали використовуватися для повторних поховань. Тривало це приблизно протягом 700 років, після чого похоронні обряди у місцевих народів знову раптово і різко змінилися.

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...