"Помістили у мішок і зарили, як собаку": Після похорону лучанина родичам повідомили, що він помер не від COVID-19

Родичів померлого відправили на самоізоляцію. На похоронах було лише четверо людей: священник та троє рідних, які стояли далеко осторонь.

На Волині помер 58-річний мешканець Луцька, який багато років боровся з раком горла. У лікарні причиною смерті назвали COVID-19. Утім, шоком для рідних стало ще й те, що через годину після похорону вони отримали негативний результат ПЛР-тесту небіжчика. Тож родину обурило те, що вони не змогли належним чином попрощатись з покійним, повідомляють Патріоти України із посиланням на інформаційне агентство "Конкурент".

"Лучанка Світлана поховала близьку людину. Проте похованням це назвати важко: не було ні прощання, ні звичайного відспівування священником. Бо чоловіка ховали, як хворих з коронавірусом, – у мішку та закритій труні. Каже: болить душа. Її 80-річна мама і досі не може відійти від пережитого", - йдеться у повідомленні.
Зазначено, що 22 жовтня 58-річний чоловік мав пройти перекомісію, адже має інвалідність. Мав важкі хвороби, і багато років боровся із раком горла. Як розповіла Світлана, 17 жовтня йому стало погано. Два дні він практично спав, мав сильну рвоту, слабкість і температуру. Увечері 19 жовтня рідні викликали до нього швидку допомогу.
"Медики, які приїхали, сказали, що не можуть йому виміряти пульс. Це виглядало смішно. Це ж лише у мерця немає пульсу. Чи у них такі апарати? Незважаючи на те, що йому було дуже погано, його не виносили на носилках. До машини швидкої його під руки відвели його сестра і чоловік", – розповіла виданню Світлана.
Однак через 15 хвилин, за словами жінки, швидка з пацієнтом повернулася назад. Медики пояснили, що у Волинській обласній інфекційній лікарні немає місць, розповідає Світлана. "Чоловік сестри покійного (ред.) обурився: мовляв, якщо це підозра на коронавірус, то чому хворого привезли додому? У сім’ї же двоє маленьких дітей. Та й взагалі: ну як це – немає місць?" – пригадує співрозмовниця.
Жінка переконує, що медики довго перешіптувалися у коридорі, тоді все ж сказали, що заберуть його у госпіталь у Боголюби. Пізніше з госпіталю передзвонили Світлані і повідомили, що пацієнта госпіталізували з підозрою на коронавірус. Стан, зазначили, важкий.
"Вранці мені повідомили, що він (ред.) помер. Я запитала причину смерті. І почула: COVID-19. Лікар сказав, що у нього було утруднене дихання. Тіло передали у морг. Спочатку паталогоанатом повідомила, що не знає, чи буде робитися розтин тіла померлого, адже не було висновку лікаря", – каже Світлана.

Рідні сподівалися на розтин, адже не вірили, що у померлого був коронавірус. Однак у висновку лікаря зазначено: двобічна пневмонія, ГРВі та COVID-19. "Тобто, як зазначила паталогоанатом, робити розтин уже не було необхідності", - пише видання.

Тим часом родичів померлого відправили на самоізоляцію. На похоронах було лише четверо людей: священник та троє рідних, які стояли далеко осторонь. "Усе було, як не в людей. За поховання довелося заплатити втричі дорожче, адже усім займалася ритуальна служба. Нам навіть не дозволили одягнути померлого. Так і сказали: одяг, мовляв, ми можемо передати, але ніхто його не буду вдягати, хіба покладуть збоку у труні. Андрія помістили у мішок, привезли у закритій труні. Коли ми приїхали на кладовище, то труна уже була опущена в яму. Душа болить, що Андрія зарили, як собаку", – розповіла жінка.

Через годину Світлані зателефонувала донька і повідомила, що прийшов результат ПЛР-тесту покійного: він виявився негативним. "Рідні нікуди не жалілися, не писали скарг та не мають претензій. Кажуть: все одно нічого не змінити – людини вже немає і встановити причину смерті уже неможливо. Але прикро, стверджують, те, що це непоодинокі випадки", - йдеться у повідомленні.

"Коронавірус є, у мене донька перехворіла. Але не можна так роздувати і все списувати лише на один вірус. Є ж і інші віруси. І температура може бути на щось інше. У (покійного, - ред.) печінка була хвора, а утруднене дихання могло бути через те, що у нього рак горла. Це могло бути і ускладнення після хіміотерапії. Тепер ніхто не знає, від чого він помер, діагнозу ж немає. Просто душа болить, що ставляться до нас, як до собак. Це ж можна було по-людськи – підійти, попрощатися з людиною", – зазначає Світлана.
У свою чергу виконувач обов'язків директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар у коментарі видання розповів, що коронавірусну інфекцію можна діагностувати за комп’ютерною томографією.

"Комп’ютерна томографія набагато достовірніша. Тут видно типові картини "матового скла" на легенях. Ми, як правило, клінічно виставляємо діагноз по К-Т. Відомо у всьому світі, що 30 відсотків ПЛР-досліджень є неінформативними. Тому так могло статися", – резюмує очільник лікарні.

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...

У WhatsApp поширюється нова шахрайська схема: Українцям розповіли, як вберегтися

четвер, 28 березень 2024, 10:48

У месенджері WhatsApp поширюється нова шахрайська схема, мета якої - отримати доступ до акаунтів користувачів. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації, передають Патріоти України. Зазначається, що користувачі отримують повідомлення з посиланням ...