Помста до річниці трагедії? У Києві пошкодили могилу Анатолія Дятлова, якого звинувачували в аварії на ЧАЕС (фото)

На могилі Анатолія Дятлова у Києві виявили сліди, які можуть свідчити, що пам'ятник було пошкоджено. Про це у Facebook-спільноті "Київські історіїК повідомив киянин Кирило Степанець, передають Патріоти України.

Чоловік навідався на могилу відомого інженера на Лісовому кладовищі напередодні 35-х роковин аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

"Напередодні 35-річчя катастрофи на ЧАЕС знову відвідав могилу Анатолія Дятлова, який керував пультом реактора в ту страшну ніч. Звернув увагу на дві речі – ймовірно, пам’ятник був пошкоджений вандалами, оскільки його верхня частина з портретом Дятлова прикручена заново поверх старої конструкції", – розповів Степанець.

Довідка. Анатолій Дятлов народився у 1931 році, в селі Атаманове Східно-Сибірського краю. В 14 років пішов з дому. У 1945 вступив у Норильський гірничо-металургійний технікум. У 1953—1959 навчався в Московському інженерно-фізичному інституті за спеціальністю "автоматика і електроніка", закінчив з відзнакою. Працював на суднобудівному заводі ім. Ленінського комсомолу в Комсомольську-на-Амурі, де займався будуванням ядерних реакторів. У 1973 перевівся на Чорнобильську АЕС, що тоді будувалась.

Під час аварії на ЧАЕС отримав велику дозу радіації — близько 550 бер. Разом із директором станції Брюхановим та головним інженером Фоміним був засуджений на 10 років колонії загального режиму і, незважаючи на захворювання, відповідно до яких засуджений припиняє відбування покарання, був етапований після суду до Києва, в Лук’янівську в’язницю і далі в колонію в селище Крюкове.

Через 4 роки, після офіційних листів за підписом академіка Сахарова та інших видатних діячів науки, був достроково звільнений у зв’язку із захворюванням. Лікувався в опіковому центрі в Мюнхені. 13 грудня 1995 р. Дятлов помер від інфаркту у віці 64-х років. Торік померла його донька Ольга Дятлова. Її поховали поряд з батьком. Нагадаємо, що 26 квітня 2021 року в Україні відзначають 35 річницю аварії на ЧАЕС.

"Намагатимуся домовитись": Український боксер-чемпіон зробив дивну заяву щодо Путіна

вівторок, 16 квітень 2024, 23:53

Тимчасовий чемпіон WBC Сергій Богачук відповів на запитання про те, що зробив би з російським диктатором Володимиром Путіним. Про це повідомляє Sport-express, передають Патріоти України. Сергія Богачука запитали, що б він зробив, якби його зачинили в о...

"Творці зла повністю уподібнюються сатані": У Росії суд оштрафував 86-річного священника з Кубані (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 23:14

На Кубані суд оштрафував 86-річного священника на 150 тис. рублів у кримінальній справі про «дискредитацію» російських військових. Про це повідомляє російське ЗМІ «Медиазона», передають Патріоти України. Зазначається, що справу проти священника Віктора...