Помирають від тромбозів: У мережі поширили фейк про пірометри, які лазером "убивають дітей"

Інфрачервоний термометр нічого не випромінює, тому не може завдати шкоди людині.

У мережі спростували фейк про те, що дистанційне вимірювання температури нібито може вбити дитину. Так, у виданні "По той бік новин" у Facebook зазначили, що така інформація поширюється здебільшого у "батьківських" чатах у месенджерах через країну-окупанта Росію, передають Патріоти України.

"Тільки прочитайте, що несуть: "У садках і школах використовують дешеві пірометри. Вони призначені для вимірювання температури різних поверхонь, окрім тіла людей і тварин! Пропускати лазер через живий організм не можна! Двоє старшокласників загинули просто на уроках за пару годин після чергової "процедури"! Констатували тромбоз. А скільки незафіксованих інсультів і інфарктів!". Фантазію фейкоробів – та в мирних цілях би", – пише видання.

Так, журналісти зауважили, що нині немає жодної інформації про випадки смерті від використання медичних або побутових вимірювачів температури. Усі побутові та медичні дистанційні термометри працюють в інфрачервоному діапазоні. Лазерний випромінювач використовують для зручності наведення на об’єкт. Його, як пишуть журналісти, дійсно не можна направляти в очі – можна пошкодити зір, але лазер легко відключити.

Крім того, як йдеться у матеріалі, інфрачервоний термометр нічого не випромінює. Навпаки – його чутливий датчик фіксує випромінювання, яке йде від тіла людини або будь-якого іншого предмету. І перетворює його на покази температури.

"В інструкції до технічних пірометрів дійсно є застереження до використання: не дозволяти дітям брати пристрій, "щоб уникнути серйозного пошкодження"; не використовувати інструмент у легкозаймистому середовищі; не наводити на блискучі поверхні та на людину. Але це знову ж таки пов’язано з лазерним вказівником, а не з самим інфрачервоним вимірювачем", – підсумували журналісти.

Як покарають голову Броварської РДА за "п'яну" аварію

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:52

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко заявив, що голову Броварської районної державної адміністрації Володимира Майбоженка буде звільнено, після того як той скоїв ДТП, під час якої постраждали четверо людей. Про це в п'ятницю, 26 квітня, повідомила ...

Кинули на землю та жорстоко побили: У Варшаві в українця відібрали 400 тисяч євро

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:44

Група осіб в масках у центрі Варшави напали на 58-річного українця та відібрали у нього майже 2 мільйони злотих. Про це пише Inpoland в п'ятницю, 26 квітня, передають Патріоти України.